Заплатять не українці? У "Нафтогазі" пояснили, хто компенсує переплату за імпортний газ

Причиною того, що "Нафтогаз" не закупив заздалегідь газ у Європи стала висока ціна - вартість доходила до тисячі доларів за тисячу кубометрів.

Ілюстрація: ЗМІ

Березневу переплату 34% за імпортний газ компенсуватимуть не українці, а російська компанія "Газпром". Про це сказав головний комерційний директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко, повідомляють Патріоти України.

"Завдяки тому, що українці відгукнулися на заклик "прикрути" і зменшили споживання, нам не довелося відбирати газ з транзитних потоків. Ми показали Європі, що Україна - надійний транзитер, а Росія - ненадійний постачальник газу. Це важливо з огляду на те, що Європа має знайти в собі сили відмовитися від Північного Потоку 2", - сказав Вітренко.

Тож він наголосив, що "Газпром" зобов'язаний сплатити Україні компенсацію за невиконання контрактних зобов’язань щодо поставки газу у березні. Про це його вже офіційно попередили. За оперативними даними, середньозважена ціна газу від європейських постачальників у березні цього року перевищила ціну газу від Газпрому на 33,9%. Вся ця переплата буде виставлена "Газпрому" для компенсації.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж зобов'язав російський "Газпром" доплатити НАК "Нафтогаз України" 4,63 мільярда доларів за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. 2 березня "Газпром" заявив про термінове розірвання контрактів з українським "Нафтогазом".

4 березня президент Петро Порошенко заявив, що проблему з газом вдалось стабілізувати, адже різко збільшилось постачання газу з Євросоюзу.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...