Зарплати у фактах і цифрах: де і скільки заробляють українці (інфографіка)

Фінансовий стан українців потроху почав відновлюватися після девальвації гривні і стрімкого зростання цін в 2014-2015 роках, впевнені у Держкомстаті.

Ілюстрація:zn.ua

Економічна ситуація в Україні продовжує бути важкою, на тлі війни і перманентної політичної кризи матеріальне питання продовжує бути одним з найбільш болючих. Наскільки відрізняються доходи українців по регіонах і сферах діяльності, а також як ці цифри співвідносяться з доходами громадян інших країн Європи, розглядається в матеріалі Апострофа про зарплати, інформують Патріоти України.

Фінансовий стан українців потроху почав відновлюватися після девальвації гривні і стрімкого зростання цін в 2014-2015 роках. У квітні другий місяць поспіль реальна зарплата українців зростає - на 7,6% в порівнянні з таким же місяцем минулого року. Але середня номінальна зарплата в порівнянні з березнем цього року скоротилася на 25 грн - до 4895 грн, повідомила Державна служба статистики.

При цьому рік тому в квітні середня зарплата становила 3998 грн. Але далеко не у всіх регіонах українці можуть розраховувати на оклади до 4 тис грн. Західні області країни через відсутність великих промислових підприємств все ще залишаються аутсайдерами за рівнем оплати праці. Але, з іншого боку, в східних регіонах у бізнесу накопичилося найбільше боргів перед своїми працівниками.

Де зарплати ростуть швидше за все. За останній рік кращу динаміку зростання зарплат Держстат зафіксував в компаніях, що займаються виробництвом комп'ютерів, електронної та оптичної продукції. У цій сфері діяльності за рік номінальна зарплата зросла відразу на 56,2%, склавши до 1 травня в середньому трохи більше 6,3 тис. грн.

В цілому по промисловості середня зарплата за підсумками квітня перевищила 5,6 тис. грн. Найбільше середній оклад на сьогоднішній день серед промислових підприємств пропонують фармацевтичні компанії - 10,2 тис. грн. Найменші, згідно з офіційною статистикою, платять на підприємствах, які зайняті виробництвом одягу і взуття, - 3,5 тис. грн.

Єдина сфера діяльності, де за останній рік номінальна зарплата практично не зросла, - виробництво коксу та продуктів нафтопереробки. На підприємствах цієї галузі платять в середньому 6,534 тис. грн, що всього на 0,3% більше, ніж в квітні 2015 року.

В яких галузях найвищі зарплати. Поза промисловістю лідером за рівнем зарплат, як і раніше, залишається авіація - в середньому 20,8 тис. грн на місяць. Але кращу динаміку номінального зростання за останні дванадцять місяців показали зовсім інші галузі - державне управління та оборона (+ 36,3%), а також будівництво (+ 34,3%). У цих сферах діяльності середня зарплата становить 5,3 тис. грн і 4,4 тис. грн відповідно.

За яку роботу в Україні платять дуже мало. Найменший середній оклад у сфері поштової і кур'єрської діяльності - 2,7 тис. грн. Трохи більше платять в охороні здоров'я та освіті - 3,09 тис. грн і 3,3 тис. грн відповідно.

У яких куточках країни найщедріші роботодавці. У регіональному розрізі ситуація з зарплатами помітно відрізняється. У Києві середній оклад - найбільший по країні - 8,2 тис. грн, а в Тернопільській області - найменший - 3,4 тис. грн. При цьому в Київській області середня зарплата становить менше 5 тис. грн.

Кращу динаміку зростання зарплат показали роботодавці Херсонської області - 29% за рік. Однак в цьому регіоні на сьогоднішній день середня зарплата становить всього 3,6 тис. грн. Найповільніше зарплати росли в Миколаївській області - 18,4% за 12 місяців.

В яких галузях найбільші борги по зарплатах. На 1 травня заборгованість бізнесу перед співробітниками склала трохи більше 1,8 млрд грн. Це майже стільки ж, скільки було до початку 2016 року. Левова частка - майже 71% боргу - припадає на промисловий сектор. Причому більше половини заборгованості накопичили підприємства з трьох областей - Луганської, Донецької та Харківської.

Найбільші борги сформували вугільні підприємства - 423,7 млн грн. Правда, з початку року борги перед шахтарями скоротилися майже на 20,5%. На другому місці за боргами серед промисловців стоять підприємства з виробництва транспортних засобів - 281,7 млн грн.


Україна відмовиться від готівки? Стало відомо, чи переводитимуть усі розрахунки в безготівку

четвер, 9 травень 2024, 6:56

Найближчим часом Україна не відмовлятиметься повністю від готівки - навіть попри те, що частка карткового розрахунку постійно зростатиме. Серед причин - відсутність необхідних умов цього. Зокрема, повного покриття країни інтернетом 4G. Про це OBOZ.UA р...

Українські магазини завалили сиром із Європи - місцеві виробники на межі

четвер, 9 травень 2024, 6:30

Україна продовжує нарощувати закупівлю закордонних сирів. Вже третина цього продукту на полицях українських магазинів - імпорт. Така ситуація б'є по українських виробниках, які не можуть конкурувати з європейцями через високу вартість виробництва. Якщо...