Затягнути паски: Які податкові "сюрпризи" чекають українців у 2019-му році

Українці в наступному році більше заплатять за дорогі авто і великі квартири. Крім того, збільшиться і мінімальна ставка єдиного соцвнеску (ЄСВ), повідомляють Патріоти України.

Головні нововведення

"Зайва" площа. Податок за нерухомість сплачується за минулий рік. У 2019 році українці заплатять за 2018-й. Його максимальна ставка — 1,5% мінімальної зарплати. Відповідно, за поточний рік треба платити 55,8 грн за квадрат (3723 × 1,5%), а за наступний рік – 62,6 грн (4173 × 1,5%).

Зазначимо, платити податок на нерухомість потрібно власникам квартиру площею від 60 квадратів і вдома – від 120. При цьому за рішенням місцевої влади ставку податку можуть знизити, а "поріг" по площі – збільшити.

Транспортний податок. 25 тис. грн повинні заплатити власники авто, яке старше п'яти років і при цьому за станом на 2019 рік оцінюється від 1,5 млн грн (в 2018-м – 1,3 млн). Вартість автомобіля залежно від марки та інших характеристик визначає Міністерство економічного розвитку і торгівлі.

ЄСВ. Мінімальний соціальний внесок з заробітної плати збільшиться в 2019-м з 819 до 918 грн. Мінімальний внесок можуть платити фізособи-підприємці, фермери, українці, які заробляють самостійно надаючи послуги (наприклад, адвокати). Загальна ставка ЄСВ не змінюється – 22%. Розглядається можливість збільшити максимальну зарплату, з якої сплачують внесок (зараз – 15 мінімалок), проте остаточне рішення на даний момент не приємно.

Податок на стипендії та страхові виплати. В цьому році оподатковуються тільки ті стипендії, розмір яких складається від 2470 грн. У 2019 році розмір збільшать до 2690 грн. Водночас податок на страхові виплати з-за кордону (на даний момент складає 18%) зовсім скасують.

Збільшать штрафи для роботодавців. Штрафи прив'язані до розміру мінімалки. Відповідно, після їх зростання більше доведеться платити за порушення Кодексу законів про працю. Наприклад, за кожного неоформленого співробітника в цьому році штраф становить 111 тис. 690 грн, а в наступному році він збільшиться до 125 тис. 190 грн.

Якщо не оплачувати додаткову роботу: ввечері, на вихідних, роботодавець в цьому році ризикує заплатити штраф в розмірі 32 тис. 230 грн, а в 2019-м – 41 тис. 730 грн. За затримку заробітної плати в цьому році передбачено покарання у розмірі 11 тис. 169 грн, а в наступному – 12 тис. 519 грн.

Що ще зміниться: податок на подарунки і прожитковий мінімум

Українці, які виграли в лотереї, отримали приз на будь-яких змаганнях або подарунок, зобов'язані за законом заплатити з нього податок в розмірі 18% (прибутковий) і військовий збір (1,5%). Не обкладаються призи та подарунки, сума яких не перевищує 25% мінімалки.

Але при цьому, якщо в 2018-му податок стягували зі всієї вартості, а не тільки тієї частини, яка перевищує 25% мінімальної зарплати, то в 2019-му податок потрібно буде платити тільки з різниці між вартістю подарунка і 25% мінімалки. Наприклад, чверть мінімальної зарплати станом на наступний рік складе 1043,2 грн. Якщо подарунок коштує тисячу сорок три грн, платити податок не потрібно, якщо ж вартість подарунка 1543,2 грн, то податок буде стягуватися тільки з 500 грн.

Ще одне приємне нововведення: підвищення в два етапи всіх соціальних стандартів. Це призведе до підвищення мінімальних пенсій, виплат, допомог і т.д. Ознайомитися з прожитковим мінімумом для різних категорій населення можна в таблиці.

До речі, більшість податків в Україні залишаються незмінними. Ставки та умови виплати не змінюють, але при цьому суми відрахувань будуть рости. І головна причина – підвищення мінімальної заробітної плати, до якої прив'язаний цілий ряд виплат.

Джерело: Обозреватель

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...

У Швейцарії хочуть, щоб українські біженці працювали, але є нюанс

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:56

Очікується, що українські біженці у Швейцарії братимуть участь у соціальному житті країни, інтегруватимуться та знайдуть роботу. Але працевлаштуватися для багатьох з них нелегко. Лише трохи менше від 23 відсотків біженців з України зараз працюють. Феде...