Затягнути паски ще тугіше: Українців попередили про черговий стрибок цін

Причиною "цінового шторму" експерти називають зростання пенсій.

Ілюстрація: podrobnosti.ua

Найближчим часом жителям України варто очікувати серйозного підвищення цін. Такий прогноз озвучив фінансовий експерт Олексій Кущ, повідомляють Патріоти України з посиланням на Апостроф.

Фахівець відзначає, що інфляційні процеси були помітні ще навесні поточного року і саме тоді Нацбанк повинен був ввести збільшення процентної ставки.

"Його потрібно було приймати ще навесні цього року. Але тоді керівнику (Валерії Гонтаревій, - ред.) хотілося піти на хвилі зниження облікової ставки з гордо піднятою головою. Хоча вже тоді, в квітні-травні, було помітно ті серйозні інфляційні процеси, які відбувалися в країні", - сказав Кущ.

За його словами, тоді потрібно було підвищити облікову ставку хоча б на піввідсотка і не перешкоджати ринковому зміцненню гривні.

"Ці дії призвели б до того, що зараз ми не мали б тієї цінової динаміки, яка спостерігається, а курс гривні хоч і падав би, але з тих оцінок, які були б досягнуті влітку, умовно - з 22-23 грн/$1 до 24-25 грн/$ 1, а не в коридор 26-27 грн/$ 1, як це відбувається зараз", - пояснив експерт.

Разом з тим він прогнозує для України найближчим часом "ціновий шторм", який, зокрема, обумовлений підвищенням соціальних стандартів у зв'язку зі зростанням розміру пенсій.

"А інфляція у нас завжди ходить в парі з девальвацією, тому варто чекати і девальвації національної валюти", - говорить Кущ.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...