Земельний ринок в Україні: Експерти порахували, як зміниться вартість землі до 2022 року (інфографіка)

За розрахунками аналітиків землі сільськогосподарського призначення в Україні можуть подорожчати у 2,5 рази.

Ілюстрація:myrgorod-afp.pl.sch.in.ua

До 2022 року сільськогосподарська земля в Україні може подорожчати в 2,5 рази - з $1100 до $2755 за гектар. Про це свідчить прогноз IMF group Ukraine, зазначають Патріоти України.

Експерти розрахували вартість землі згідно з наступною формулою: ціна землі = рентний дохід (абсолютний + диференційований) / реальна процентна ставка.

Відзначається, що середня нормативно-грошова оцінка українських сільськогосподарських земель, розрахована описаним способом, на кінець 2014 року склала 21,9 тис. грн або $1389 за гектар. За неофіційними даними, до першого кварталу 2016 року через девальвацію значення впало до $1100.

Аналітики також звертають увагу на альтернативну думку, згідно з якою ціни на сільгоспземлю можуть впасти через різке збільшення пропозиції після зняття мораторію на їх продаж. Зараз в Україні щорічно відбуваються транзакції по передачі права користування землею (ринок оренди сільськогосподарських земель) в розмірі 4,75% всього її обсягу. Наприклад, за міжнародною практикою ринок землі вважається розвиненим, якщо сукупний обсяг транзакцій (оренди і продажу) досягає 2% загальної площі сільгоспугідь.

Але, при цьому експерти відзначають, що ці землі вже знаходяться на ринку і при знятті мораторію просто зміниться форма їх передачі.

"Швидше за все, в теперішніх 4,75% обороту закладено близько 2,75% транзакцій, яких би не було при вільному ринку землі (перевищення активності українського ринку над міжнародними стандартами). Виходячи з цього, можна зробити припущення, що в перші два-три роки становлення внутрішнього ринку земель (після 2018 року, коли у вільний оборот будуть включені і приватні землі) буде попит на 1,12 млн гектарів.

Варто відзначити, що дана цифра дуже близька до прогнозу Держгеокадастру, який оцінив майбутній обсяг ринку продажів приватних земель в 1,4 млн гектарів. Таким чином, неозброєним оком видно помилковість подібних заяв щодо майбутнього "обвалу цін", - йдеться в прогнозі.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...