Жадібні, безгосподарні, корумповані монополісти: Суд визнав незаконними норми споживання газу, встановлені Кабміном

Постанова стосується споживачів газу, які не мають приладів обліку.

Ілюстрація:ogo.ua

Вищий адміністративний суд визнав незаконною і скасував постанову Кабінету міністрів №237 від 29 квітня 2015 року про зменшення вдвічі норм споживання газу без лічильників. Рішення суду №К / 800/49436/15 набуло чинності 28 січня 2016 року - відразу ж після відкритого судового засідання - і оскарженню не підлягає. Про це пише Главком, інформують Патріоти України.

Вищий адмінсуд визнав постанову Кабміну №237 незаконною з дня його прийняття і скасував його. Тому використання встановлених цією постановою норм є порушенням закону, яке загрожує мільярдними збитками для державної компанії "Нафтогаз України". У зв'язку з цим, при розрахунку лютневої оплати за державний газ застосовуються колишні, діючі до травня 2015 року норми споживання газу без лічильників.

Крім того, постачальники газу будуть змушені за весь період дії визнаної судом незаконною Постанови КМУ, зробити перерахунок обсягів використаного газу споживачами, які не мають приладів обліку газу. З огляду на те, що постанова діяла з травня 2015 року до січня 2016 року - в цілому 9 місяців і з урахуванням середньостатистичного складу сім'ї в 2,6 людини, не складно порахувати, що за цей період одне домогосподарство з газовою плитою, використовувало, але не сплатило близько 70 куб. м. газу. З урахуванням діючих цін середньостатистична доплата для таких споживачів становитиме близько 500 грн.

Складніша ситуація у споживачів, що використовують газ не лише для приготування їжі, але і для підігріву води - в цьому випадку середньостатистичним домогосподарством було використано, але не оплачено близько 300 куб м газу на суму понад 1,5 тисячі гривень.

Судовий процес проти квітневої постанови Кабінету міністрів (про зменшення норм) ініціювали двоє громадян - споживачів газу, що мають прилади його обліку. До них приєдналося громадське об'єднання "Асоціація газового ринку України". На думку позивачів, постанова уряду №237 є дискримінаційною - справа в тому, що після дворазового скорочення норм споживачі газу без лічильників виявилися в більш вигідному становищі, ніж ті, у кого газові лічильники вже встановлені.

За оцінками експертів, в тому числі і залучених закордонними організаціями (наприклад, USAID), через необґрунтоване зменшення норм споживачі газу без лічильників більше половини використовуваного газу отримують безкоштовно. З урахуванням того, що за нормами за газ платять приблизно 4 млн домогосподарств, в результаті прийнятої Кабінетом Міністрів Постанови КМУ №237, в минулому році вони спожили, але не сплатили близько 700 млн куб.м газу вартістю приблизно 5 млрд грн.

Найгірший результат в історії Росії: Путін знову збрехав росіянам - "Газпром" показав величезні збитки

субота, 4 травень 2024, 7:50

Російський газовий гігант "Газпром" показав чистий збиток у 629 млрд рублів (6,8 млрд доларів) за підсумками 2023 року. Це не лише перший збиток компанії з післядефолтного 1999 року, а й найгірший її результат в історії. За півроку до цього ватажок Кр...

Є проблеми: Нацбанк повідомив, які регіони найбільше відчувають брак робочої сили

субота, 4 травень 2024, 2:35

З 2021 по 2023 рік робоча сила у віці 15-70 років скоротилася більш ніж на чверть. З основних причин - міграція, демографічні втрати та окупація. Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ, передають Патріоти України. Так, за оцінками НБУ, робоча сила у в...