Живіть відповідно статкам: Медведєв уперше відверто закликав росіян готуватися до найгіршого

Бюджет РФ переглянуть через падіння цін на нафту.

Дмитро Медведєв. Фото: cont.ws

Голова уряду Росії Дмитро Медведєв виступаючи в середу, 13 січня, на гайдарівському економічному форумі, закликав готуватися до "найгіршого сценарію" в економіці і відкрито заявив, що подальше падіння цін на нафту потребує перегляду бюджетних параметрів і урізування витрат.

Рішення про секвестр бюджету мінімум на 10% нещодавно було прийнято російським урядом, але офіційно поки не озвучувалося, - повідомляють Патріоти України, посилаючись на Нескучные новости.

Також прем'єр Росії закликав у кризову пору "жити відповідно статкам": це, за його словами, стосується не тільки економії в побуті, але і необхідності скорочувати витрати бюджету і приватизувати частину держактивів. Те, що уряд Росії розглядає "амбітний план приватизації в 2016 році", підтвердив у кулуарах форуму і перший віце-прем'єр Росії Ігор Шувалов.

Наголошується, що це також один з перших відвертих закликів економити. Раніше російська влада, включаючи того ж Медведєва і президента Володимира Путіна, запевняли жителів Росії, що ситуація в економіці незабаром налагодиться. А Патріарх Московський і всієї Русі Кирил недавно закликав росіян не сумувати у зв'язку з економічними труднощами і заявив, що "ніякої трагедії в країні через кризу немає".

"Окремо прем'єр зауважив: "Найголовніше і найсерйозніше для нас - падіння доходів людей". Цю тему влади раніше також воліли не зачіпати. Прем'єр визнав, що за його словами, люди в Росії "стали біднішими, постраждав середній клас - і це, мабуть, найболючіші наслідки економічних ударів минулого року", - пише ЗМІ.

Виступаючий на "гайдарівському форумі" глава "Комітету громадянських ініціатив" Олексій Кудрін також заявив, що кількість бідних у Росії різко збільшується.

"Ми бачимо помітне, різке збільшення кількості бідних. Причому такого не було під час кризи 2008-2009 років", - цитують Кудріна журналісти.

Медведєв пообіцяв, що "будуть вживатися заходи щодо зростання економіки та з перелому тенденції до зниження рівня життя". Але середньому класу тут особливо сподіватися нема на що: допомога надаватиметься лише "соціально вразливим громадянам", "тим, хто може сподіватися тільки на допомогу держави". Їм, обіцяє Медведєв, надані "адекватні нинішній ситуації заходи соціальної підтримки".

"Ми не будемо закликати їх набиратися терпіння і почекати, поки не почнеться економічне пожвавлення. Життя неможливо відкласти до кращих часів. В області соціальної підтримки будемо приймати енергійні заходи, адекватні нинішній ситуації", - запевнив глава уряду РФ.

Що стосується загального стану справ в економіці РФ, то "універсального засобу від проблем у світовій економіці в уряду немає, але впливати на ринки потрібно і можна", - вказав Медведєв, у тому числі - і на ринок вуглеводнів. Він упевнений, що сьогодні проблеми Росії в тому числі пов'язані з тим, що "ряд базових принципів і ключових інститутів світової економіки було порушено":

"Нам ще належить зрозуміти, чи було це тимчасовим збоєм системи, або пора формулювати нові закони співіснування, - заявив Медведєв, - Яскравий приклад тому - ринок нафти. На ринку нафти за підсумками 2015 року пропозиція випереджає попит, але при цьому видобуток продовжує зростати. Традиційні механізми координації цін у рамках ОПЕК не відновлюють баланс. І навіть ситуація на Близькому Сході, яка ще десятиліття тому оживляла нафтовий ринок, зараз практично на нього ніяк не вплинула", - поскаржився прем'єр Росії.

Але Медведєв тут же заявив, що російська економіка показала "стійкість ринкових механізмів" - "навіть в умовах, коли Захід діє проти неї неринковими методами".

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...