А ви це знали? Чим займалися дружини українських президентів (фото)

Дружини президентів можуть бути як скромними супутницями своїх чоловіків (Меланія Трамп), так і активними політичними гравцями (Хіларі Клінтон). Перші леді України теж не гавили часу.

В незалежній Україні було п’ять президентів і п’ять перших леді. ЕtСetera розбирався, які ролі виконували перші леді в Україні, інформують Патріоти України.

ФАКТ. Дружини президентів можуть бути як скромними супутницями своїх чоловіків (Меланія Трамп), так і активними політичними гравцями (Хіларі Клінтон).

Антоніна КРАВЧУК. Перша леді в історії незалежної України не відрізнялася публічністю. Дружина Кравчука – кандидат економічних наук. Тривалий час вона викладала економіку в Київському Національному університеті ім. Шевченко. Вона є одним із засновників журналу інтелектуальної еліти «Персонал». На публіці Антоніна Кравчук практично не з’являлася, а інтерв’ю ЗМІ не давала.

Людмила КУЧМА на відміну від своєї попередниці любила прийоми. Вона їздила з чоловіком за кордон, зустрічалася з дружинами президентів, влаштовувала вечері з дипломатами. У 1996 році перша леді заснувала Національний фонд соціального захисту матерів і дітей «Україна – дітям», а у 2000 році очолила наглядову раду фонду «Надія і добро». Також Людмила Кучма підтримувала паралімпійську збірну України.

Катерина ЮЩЕНКО запам’яталася українцям завдяки своєму походженню – вона народилася і виросла в США. Під час президентства Віктора Ющенка вона очолювала наглядову раду Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» – цей фонд підтримував Національний музей «Меморіал пам’яті жертв Голодоморів в Україні».

Також Катерина Ющенко стала ініціатором проекту «Дитяча лікарня майбутнього». Він передбачав будівництво великого лікувального комплексу для онко- та тяжкохворих дітей на околиці Києва. Для будівництва лікарні зібрали близько 100 млн гривень, однак проект завмер на стадії риття котловану. Надалі фонд неодноразово перевіряли правоохоронні органи.

Людмила ЯНУКОВИЧ. Дружини президента-втікача соромилися не тільки українці, а й сам президент, який вважав за краще не брати Людмилу Янукович на публічні заходи. Першій леді вдалося лише кілька разів потрапити на екрани телевізорів, і всі ці спроби виявилися провальними. Проживаючи в Донецьку, Людмила Янукович очолювала благодійний фонд «Від серця до серця».

Марина ПОРОШЕНКО. Дружину чинного президента часто називають найстильнішою першою леді України. Це не дивно, адже Марина Порошенко підтримує українських дизайнерів і навіть знялася у фотосесії для глянцевого журналу. Також перша леді агітує українців вести здоровий спосіб життя і навіть проводила ранкову зарядку на одному з телеканалів.

Марина Порошенко очолює раду Благодійного фонду Петра Порошенка. Багато уваги приділяє питанням інклюзивної освіти в Україні. У 2016 році перша леді була визнана «Жінкою III тисячоліття» в категорії «Знакова постать».

На початку 2018 року Марина Порошенко була обрана головою Українського культурного фонду, що призвело до скандалу. З’ясувалося, що цю бюджетну структуру створювали з порушенням процедури.

Іноді перші леді не поступаються в популярності своїм чоловікам, а деякі навіть допомагають їм піднімати рейтинги під час передвиборної гонки. Наприклад, перемогу президента Франції Еммануеля Макрона часто називають «перемогою на двох», натякаючи, що чималу роль в його тріумфі зіграла дружина Бріджит Макрон.

У березні 2019 року Україна може отримати нову першу леді, а можливо, і «першого джентльмена».

"Без нашої участі - це несерйозно": Пєсков відреагував на те, що РФ не покликали на Саміт миру у Швейцарії

четвер, 2 травень 2024, 19:15

У Кремлі назвали "Глобальний саміт миру", який пройде 15-16 червня у Швейцарії, не налаштованою на результат ініціативою, передають Патріоти України. Заяву прес-секретаря Путіна Дмитра Пєскова цитують російські пропагандистські ЗМІ. За його словами, бе...

Була задумана як ядерна ракета: У Defence Express розповіли, для яких атак насправді створена "Циркон"

четвер, 2 травень 2024, 18:57

Російська ракета "Циркон", найімовірніше, не є протикорабельною, як про це заявляв Путін, а насправді вона створювалася як ядерна ракета середньої дальності для запуску із землі. Таке припущення озвучили аналітики Defence Express, передають Патріоти Ук...