Агент Famish: Посла РФ у Великобританії свого часу вислали зі США за підозрою в роботі на спецслужби СРСР

Двоє британських парламентаріїв надіслали лист у МЗС Сполученого Королівства з вимогою з'ясувати, як Яковенку дозволили обійняти посаду посла РФ у Лондоні.

Олександр Яковенко. Фото: ЕРА.

Посол Росії в Лондоні Олександр Яковенко був агентом радянських спецслужб, коли працював у радянському постпредставництві при ООН, у 1986 році американська влада вислала його разом з іншими радянськими дипломатами під час операції під кодовою назвою Famish. Про це 2 березня написала газета The Mail on Sunday, передають Патріоти України.

Як стверджують джерела видання, американці не сумнівалися, що молодий третій секретар радянської місії в ООН пов'язаний із ГРУ або КДБ, тому вислали його в першій групі із 24 дипломатів, які, за даними адміністрації Рональда Рейгана, становили загрозу національній безпеці США.

У 2011 році Яковенка призначили послом Росії у Великобританії. На період його каденції припало кілька випадків загибелі людей, які ЗМІ пов'язували з діяльністю спецслужб РФ. Серед них – смерть російського політика і бізнесмена Бориса Березовського, пише видання.

Два депутати Палати громад британського парламенту – Боб Сілі (Консервативна партія) і Ян Остін (незалежний) – вимагали від міністра закордонних справ Сполученого Королівства Джеремі Ганта пояснити, чи знала влада про ймовірну роботу Яковенка під прикриттям у США.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Питали про ставлення до неонацистських рухів, російської агресії та Путіна: Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив заяву у суді

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:43

Підсудний не визнав своєї вини, і заявив, що не вбивав мовознавицю. Підозрюваний у вбивстві української мовознавиці Ірини Фаріон не визнав своєї провини після того, як суд обрав йому запобіжний захід, повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК...