Агент Famish: Посла РФ у Великобританії свого часу вислали зі США за підозрою в роботі на спецслужби СРСР

Двоє британських парламентаріїв надіслали лист у МЗС Сполученого Королівства з вимогою з'ясувати, як Яковенку дозволили обійняти посаду посла РФ у Лондоні.

Олександр Яковенко. Фото: ЕРА.

Посол Росії в Лондоні Олександр Яковенко був агентом радянських спецслужб, коли працював у радянському постпредставництві при ООН, у 1986 році американська влада вислала його разом з іншими радянськими дипломатами під час операції під кодовою назвою Famish. Про це 2 березня написала газета The Mail on Sunday, передають Патріоти України.

Як стверджують джерела видання, американці не сумнівалися, що молодий третій секретар радянської місії в ООН пов'язаний із ГРУ або КДБ, тому вислали його в першій групі із 24 дипломатів, які, за даними адміністрації Рональда Рейгана, становили загрозу національній безпеці США.

У 2011 році Яковенка призначили послом Росії у Великобританії. На період його каденції припало кілька випадків загибелі людей, які ЗМІ пов'язували з діяльністю спецслужб РФ. Серед них – смерть російського політика і бізнесмена Бориса Березовського, пише видання.

Два депутати Палати громад британського парламенту – Боб Сілі (Консервативна партія) і Ян Остін (незалежний) – вимагали від міністра закордонних справ Сполученого Королівства Джеремі Ганта пояснити, чи знала влада про ймовірну роботу Яковенка під прикриттям у США.

Дуже секретний об'єкт: Американським журналістам показали виробництво новітніх українських САУ “Богдана”

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:14

Привідкрита завіса над таємним українським військовим виробництвом найсучасніших артилерійських систем, у тому числі самохідної гаубиці стандарту НАТО «Богдана», яку продемонструвала компанія «Українська броня». У рідкісному проблиску секретного процес...

Коли Україна дозріє до таких моральних стандартів? Глава МЗС Латвії йде у відставку через журналістське розслідування

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:05

За інформацією журналістів, Кріш'яніс Каріньш нібито витратив до 1,3 мільйона євро на оренду приватного літака для офіційних поїздок. Кріш'яніс Каріньш, міністр закордонних справ Латвії, у четвер, 28 березня, заявив, що піде у відставку після скандалу,...