Агресор відповість за все: Україна подала до ЄСПЛ позов проти Росії щодо "найбільш гарячого етапу" подій на Донбасі

Україна звинувачує Москву у викраденні на Донбасі дітей-сиріт та вивезення їх на російську територію.

Ілюстрація: sovetnik.eu

Україна подала до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) правову позицію щодо позову проти Росії, пов'язаного з подіями на Донбасі в 2014 році. Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко в ефірі телеканалу NewsOne у середу, 25 жовтня, повідомляють Патріоти України.

"Позов містить більше 100 показань свідків з великою кількістю документів", - сказав він, уточнивши, що влада України звинувачує Москву у викраденні на Донбасі дітей-сиріт та вивезенні їх на російську територію. При цьому Петренко зазначив, що це вже другий позов до Росії в ЄСПЛ, пов'язаний з подіями у Донбасі.

В інтерв'ю журналу "Кореспондент" голова українського Мін'юсту нагадав, що на початку весни Україна подала до ЄСПЛ правову позицію щодо позову України проти Росії з приводу окупації Криму.

"У нас низка справ в ЄСПЛ міждержавних. Перша з них – Крим, друга – Донбас 2014 рік, третя – Донбас – 2015, частина 2016 року, четверта – викрадення дітей. Ми зараз подали щодо найбільш гарячого етапу Донбасу – 2014 рік, правову позицію. Після цього суд повинен визначити процесуальний графік розгляду справи, як ця справа буде розглядатися, де буде розглядатися, як будуть допитувати свідків. Це ми вже переходимо до етапу розгляду справ по суті", – пояснив міністр.

Петренко зазначив, що Україна веде велику судову війну проти Росії. За його словами, є низка справ у Міжнародному суді ООН в Гаазі. У квітні цей суд задовольнив вимогу Києва про введення тимчасових забезпечувальних заходів щодо Росії.

Судді тоді зобов'язали Москву в рамках дотримання Конвенції про ліквідацію расової дискримінації утриматися від утиску прав кримських татар і забезпечити доступ до освіти українською мовою в Криму.

Ці люди ніяк не можуть зупинитися: МВС РФ оголосило в розшук командувача Сухопутних військ ЗСУ

субота, 4 травень 2024, 18:52

Міністерство внутрішніх справ Російської Федерації оголосило в розшук командувача Сухопутних військ Збройних сил України Олександра Павлюка. Про це у суботу, 4 травня, повідомляють пропагандистські агентства РИА Новости і ТАСС, передають Патріоти Украї...

Окупанти кілька разів атакували Харківський район, є загиблий і постраждалі

субота, 4 травень 2024, 18:29

Приблизно о 15.30 4 травня окупанти вдарили по селу Слобожанське Харківського району. Про це голова Харківської ОВА Олег Синєгубов заявив у Telegram, передають Патріоти України. "Унаслідок обстрілу горів будинок та господарчі споруди. Загинув 49-річний...