Американський дипломат закликав готуватися до загострення з Кремлем

Росія робить все можливе, щоб всі помітили її невдоволення: істерить, бреше, загрожує. Що за бридке створіння!

Екс-посол США в Україні Стівен Пайфер. Фото: informnapalm.orgЕкс-посол США в Україні Стівен Пайфер вважає, що, коли лідери НАТО 8-9 червня у Варшаві оголосять про посилення присутності на східному фланзі, Кремль з радістю оголосить про свої "контрзаходи". Але це будуть дії, які Москва збиралася втілити в будь-якому випадку, передають Патріоти України повідомлення сайту Нескучные новости. Стівен Пайфер також нагадав, що російське нарощування військової потужності, незаконна окупація Криму та розв'язання війни на Сході України змусили НАТО зосередитися на територіальну оборону протягом останніх двох років. І саміт у Варшаві затвердить цілий ряд заходів в цьому ж напрямку.

Одна з ідей, яку обговорюватимуть лідери країн-учасниць, полягає у відправці батальйону солдат з США, Британії та Німеччини в Балтійські країни і Польщу. Але цього не вистачить, щоб захистити союзників. RAND в своєму дослідженні за 2015 рік вказав, що потрібно сім бригад солдат, три з яких будуть добре озброєні бронетехнікою, щоб отримати шанс зупинити російський наступ. Сьогодні НАТО не може собі дозволити розмістити такі сили. Відправлення же невеликих загонів підтвердить одне: атака проти Балтії або Польщі означатиме однозначне оголошення війни і всім іншим.

Але Москві не сподобається поява ні великих, ні маленьких сил НАТО в Східній Європі, так само як розміщення системи ПРО в Румунії, яка захистить регіон він балістичних ракет. І вона зробить все, щоб всі помітили її невдоволення. Так що Заходу треба бути готовим до гнівних заяв російських військових командирів. Також не виключено, що у відповідь на розміщення сил у Польщі Росія відправить в Калінінградську область ракетні комплекси "Іскандер". А на систему ПРО в Румунії вона відповість такими ж ракетами в окупованому Криму. Однак Стівен Пайфер зауважує, що в такій поведінці не буде нічого нового, оскільки Москва працює над цими військовими кроками вже щонайменше рік.

Також Москва може виправдати посиленням присутності НАТО в Східній Європі свій вихід з угоди про скорочення арсеналу ракет середньої дальності, здатних нести ядерні боєголовки. Це був би драматичний крок, але навряд чи його можна кваліфікувати як "контрзахід", оскільки Москва і так припинила його виконувати.

Пайфер наголошує, що НАТО слід бути готовим до реакції Москви на зміцнення оборони країн-союзників по сусідству з нею. Однак треба також пам'ятати: що б Росія не зробила, вона все одно збиралася так вчинити. І Альянс жодним чином не спровокував Кремль.

Чи чекають на Україну відключення світла або блекаути через російські обстріли: Шмигаль зробив заяву

понеділок, 29 квітень 2024, 14:26

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль прокоментував, коли в Україні можуть статися масові відключення електроенергії через російські ракетні удари. Своєю думкою він поділився в ефірі телемарафону. "Це сенситивна інформація. Я би, звичайно, не хотів да...

"Закони фізики, мабуть, це єдині закони, які працюють": Танкіст розповів, чи виправдали сподівання легендарні "Леопарди"

понеділок, 29 квітень 2024, 13:56

Рік тому Німеччина передала Україні свої легендарні танки. Танкіст, головний сержант роти Ігор Ігнатенко розповів, чи виправдали сподівання ці броньовані бойові машини. В ексклюзивному інтерв’ю Наталі Островській військовий відповів, чи змінили "Леопар...