Ангела Меркель підтримала скасування віз між Грузією і Євросоюзом і пов'язала його з лібералізацією візового режиму з Україною, - Reuters

Для України і Грузії зусилля по досягненню безвізового статусу є частиною великої геополітичної боротьби, в яку вони втягнуті Росією, котра не хоче послабляти свій вплив на колишні радянські республіки, які заявили про свої західні прагнення.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель. Фото:  rusvesna.su.

Виступаючи в середу, 15 червня, на засіданні німецького уряду, канцлер Німеччини Ангела Меркель висловилося в підтримку якнайшвидшого введення безвізового режиму між ЄС і Грузією і порекомендувала зробити цей крок одночасно з візовою лібералізацією з Україною. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Обидві країни, і Грузія, і Україна, виконали висунуті Євросоюзом умови для скасування візової системи, однак офіційний Берлін на початку цього місяця озвучив аргументи проти форсування процесу.

Ряд європейських держав, в тому числі Німеччина, звернулися до Європарламенту з проханням додати в договір про безвізовий режим положення, що полегшують процедуру припинення його дії в разі необхідності, перш ніж надати привілей вільного в'їзду громадянам інших країн, повідомляють дипломати ЄС.

"Ми б хотіли, щоб цей процес був завершений швидко. Зараз справа за Європейським парламентом", - сказала Меркель на спільній прес-конференції з прем'єр-міністром Грузії Георгієм Квірікашвілі.

"Я очікую, що ми зможемо швидко досягти домовленості з питання лібералізації візового режиму для громадян Грузії", - сказала вона.

За повідомленнями європейських дипломатів, уряд ЄС, чекаючи затвердження парламентом механізмів екстреної зупинки дії безвізового режиму, має на меті створення додаткового тиску на Україну і Росію, спонукаючи їх виконати Мінські домовленості щодо врегулювання ситуації на Сході України.

Візова лібералізація - розмінна монета ЄС у відносинах з Києвом, за допомогою якої Брюссель намагається змусити українську владу просунутися на шляху імплементації мінських угод. Однак нещодавно Україна звернулася до ЄС із закликом не надавати дозвіл на безвізовий в'їзд для громадян Грузії раніше, ніж це буде зроблено для громадян України.

На думку представників ЄС, це пов'язано з побоюваннями, що такий крок послабить позиції прозахідно налаштованого президента Петра Порошенка.

Ангела Меркель зв'язала процеси розгляду заявок на надання безвізового режиму Грузії і Україні, проте зазначила, що вони не обов'язково повинні бути синхронізовані.

"Для мене показово, що Угода про асоціацію між ЄС і Грузією і ЄС і Україною були підписані одночасно", - сказала вона.

"Нелегко пояснити одній країні, як йдуть справи з іншого", - додала вона. "Тим часом, я розумію, що кожна країна бажає продовжувати підтримувати свою ситуації по суті".

Для України і Грузії зусилля по досягненню безвізового статусу є частиною великої геополітичної боротьби, в яку вони втягнуті Росією, котра не хоче послабляти свій вплив на колишні радянські республіки, які заявили про свої західні прагнення.

Болгарія викликала посла Хорватії через слова президента Мілановича, який назвав її "дном"

четвер, 2 травень 2024, 21:51

Проросійський президент Хорватії Зоран Міланович спровокував дипломатичний скандал своїми словами про те, що Болгарія – найбільш неуспішна країна ЄС у користуванні європейськими коштами і "рятує" від такого звання Хорватію. Про це повідомляє Vecernji L...

"Терор серед білого дня": Окупанти вдарили по Дергачах під Харковом, постраждало багато дітей

четвер, 2 травень 2024, 20:04

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов розповів про наслідки російського удару по Дергачах, унаслідок якого постраждало вісім дітей, передають Патріоти України. «Два влучання, одне з них — біля спортивного клубу, інше — в землю. Загалом унаслідок російс...