Бачити в 3D: Що відомо про радар, який отримають ЗСУ (фото, відео)

Наука і техніка повинні стояти на службі людям, особливо коли це стосується безпеки і оборони.

Ілюстрація: gogetnews.info

"80К6Т - це експортна версія радару 79К6 "Пелікан". Це трикоординатна радіолокаційна станція (РЛС) кругового огляду, призначена для роботи в умовах наявності перешкод природного та навмисного типу", - пише Руслан Рудомський для depo.ua, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Історія проекту

Розробка радіолокаційної станції 79К6 "Пелікан" розпочиналася "Іскрою" ще за часів СРСР. Згодом, в 1992-му році підприємство уклало з Міністерством оборони України договір про виготовлення "Пелікана", однак через притаманне для тих років недостатнє фінансування дослідно-конструкторська документація була розроблена лише 2000-го року, а дослідний зразок з'явився взагалі у 2006-му. Того ж року було проведено його державні випробування, а вже 2007-го цю РЛС прийняли на озброєння ЗСУ.

Менше з тим, вперше станція 79К6 була застосована восени 2016-го року на навчаннях "Рубіж-2016, де її перевіряли в умовах максимальних навантажень. Ну а фактична передача першої (і, наразі, єдиної - принаймні, іншої інформації немає) такої РЛС відбулась лише на початку 2017-го року. А в жовтні 2017-го року на виставці "Зброя та безпека-2017" була представлена нова модифікація цього радару - 3D оглядовий локатор 80К6Т.

Що собою представляє

Цей радар призначений для видачі цілевказівок засобам ППО та може працювати з всіма зенітно-ракетними комплексами, які стоять на озброєнні Збройних сил України. Окрім того, потужні можливості радару дозволяють його використовувати, як інформаційну ланку у підрозділах Повітряних сил України.

В основу конструкції радару покладені твердотільні модулі, а головною особливістю його є цифрова фазована активна решітка. Ця технологія дозволяє виявляти та супроводжувати цілі з надвисокою точністю. При цьому, завдяки тільки одній станції виконується одночасне вимірювання положення цілі одразу за трьома координатами: дальності, азимуту та висоти. Тобто, створюється 3D-модель. Раніше для цього потрібно було застосувати одразу два радари.

Однією з особливостей цього радару є висока середня потужність випромінюваного сигналу, що досягається за рахунок застосування сучасного багатопроменевого клістронного передавача. Таке значення в понад три рази перевершує значення середньої потужності сучасної транзисторної РЛС. Висока стабільність передавальної системи в поєднанні з високою частотою повторення зондувальних імпульсів дозволяють ефективно гасити пасивні перешкоди і виявляти цілі з малими радіальними швидкостями.

Завдяки цьому радару можна бачити всі повітряні об'єкти на відстані до 500 км, на всіх висотах – від 0 до більше 40 км. При цьому 3D оглядовий локатор 80К6Т може відслідковувати до 500 цілей одночасно. Завдяки великій зоні огляду по куту місця, до 70 градусів, дозволяють виявляти тактичні та оперативно-тактичні ракети. А спеціальна система обробки сигналів, дає можливість виявляти малорозмірні та крилаті ракети, які йдуть на малих висотах з огинанням рельєфу.

При цьому, ця радіолокаційна станція може працювати при значній протидії засобів радіоелектронної боротьби противника. Завдяки цьому оператори 80К6Т можуть без перешкод "бачити" повітряний простір, що є однією з головних умов ефективності протиповітряної оборони.

Окрема увага приділена й мобільності комплексу, який складається з двох малогабаритних транспортних одиниць: в одній знаходяться оператори радіолокаційної станції та генератори автономного живлення, а в другій - вся апаратура радару. Завдяки такому рішенню 80К6Т можливо транспортувати за допомогою малотоннажних літаків від ДП "Антонов", що входить до складу "Укроборонпрому". Ну а для розгортання 80К6Т необхідно всього 10-15 хвилин.

Замість висновку

Те, що ЗСУ останнім часом заполоняють нові винаходи та розробки вітчизняного виробництва – безумовно позитивна тенденція. Інша справа, що робиться це не так швидко, як всі ми того хотіли б Що ж стосується 3D оглядового локатора 80К6Т, то тут очевидно, що його використання повинно значно посилити протиповітряну складову українського захисту. А це найголовніше".

"Соколам путіна" дуже страшно коли стріляють у відповідь: Сили оборони змусили другий Ту-22 замість атаки України тікати подалі вглиб росії - розвідка

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:55

Під час атаки російських бомардувальників Ту-22М3 один з них був збитий, а другий поспішив розвернутися. Про це розповів представник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Андрій Юсов у ефірі Радіо Свобода в п’ятницю, 19 квітня. . "Зн...

Кадри не лише з Непалу: Речник ЗСУ повідомив, кого окупанти женуть у наступ на Часів Яр

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:43

Під час наступу на Часів Яр Донецької області російська окупаційна армія зазнає значних втрат, а в полон потрапляють іноземні найманці з Непалу та Шрі-Ланки. Про це повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" підполковник Наз...