Бацькава "гібридна": КДБ Білорусі готується неввічливо вбивати "зелених" чоловічків Путіна, Лукашенко вибудовує стратегію захисту (відео)

Енергійний лідер Білорусі добре усвідомлює загрозу від "братнього вторгнення" і наскільки московська агентура вкоренилась в силових структурах республіки. Права на помилку немає - позаду Мінськ. Звідси таємна підтримка ЗСУ, втаємничені угоди з КНР, США

Лукашенко продовжує в стосунках з Росією слідувати білоруської приказці "языком матляць не мяхі цягаць", пише у своєму блосі білй автор Ігор Тишкевич, зазначають Патріоти України.

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей недавно зробив заяву, яка в багатьох ЗМІ була сприйнята як можливість розміщення військової російської бази на території Білорусі: "На даний момент ми не плануємо розміщувати на території Білорусі нові іноземні військові бази. Але, дивлячись у майбутнє, потрібно враховувати кроки, які будуть здійснювати наші сусіди ".

На перший погляд, все ясно і очевидно. Але, якщо подивитися трохи ширше, то Білорусь, маючи можливості "зіграти на стороні РФ в українському питанні" зайняла зовсім іншу позицію, нарощуючи торгівлю з південною сусідкою, в тому числі допомагаючи Україні відновлювати свої збройні сили.

З іншого боку, практично одночасно з Макєєм свої заяви зробив президент Олександр Лукашенко: "Ми не з Росією проти Європи і не з Європою проти Росії і всього Сходу. Для нас в принципі неприйнятний питання, з ким ми". Трохи згодом він додав, що є необхідність посилення прикордонних військ військовослужбовцями збройних сил в кількості від 2 до 5 тисяч.

Білоруські аналітики не виключають, що таке посилення можливо якраз уздовж російського кордону, оскільки РФ на своїй стороні відбудовує повноцінну інфраструктуру охорони кордону. Більш того, на зустрічі з прикордонниками білоруський президент уточнив свою думку : "Але нам не можна уподібнюватися росіянам. Вони самі не розуміють, чого хочуть і що вони роблять на білорусько-російському кордоні. Нехай визначаються. Визначаться - нам не проблема відповісти. Ми готові в будь-який момент адекватно дати відповідь. Якщо вони хочуть закрити кордон - будь-ласка. Якщо закриють - ми у відповідь також повинні ввести контроль на кордоні".

Найцікавіше в тому, що ФСБ Росії дійсно відбудовує постійну інфраструктуру, приймає людей на п'ятирічні контракти. Тобто Білорусь формально, навіть в разі відновлення прикордонного контролю (який в режимі тимчасового патрулювання і так є) лише відповість на недружній крок Росії.

Одним словом, інформаційних приводів вистачає для всіх - українські ЗМІ, спраглі побачити потенційну загрозу для України з півночі, беруть слова Макеєва, російські, в свою чергу, з гнівом цитують Лукашенко і обурюються над "переписуванням історії Другої світової в Білорусі".

СУДИМО ПО СПРАВАХ АБО ПОЧАТОК НАВЧАНЬ

Але заяви - це одне, а справи - зовсім інше. В даний момент в країнах Балтії розпочалися масштабні навчання військ НАТО, в яких візьмуть участь 18 тисяч військовослужбовців з 19 країн. Теоретично, якщо дивитися на Білорусь як на вірного союзника РФ і за основу брати заяви Макея, в Мінську мали напружитися, посилити готовність військ, зробити низку гучних заяв, можливо, почати навчання.

Навчання, треба відзначити, почалися. КДБ Білорусі на своєму сайті розмістив відповідну заяву . Йдеться про комплексне заході, в яких візьмуть участь збройні сили, прикордонкомітет, МВС, МНС, місцеві органи влади і спецслужби країни. Сценарій - знищення незаконного збройного формування, що прибуло з-за кордону.

Поки все гладко - ось вона, відповідь НАТО. Та тільки є одна невдача - навчання проводяться в Могильовській області, і єдина межа там - кордон з Росією. Відповідно, варіантів походження "НВФ, яке прибуло з-за кордону" не так і багато. Про особливості даних маневрів я зняв невеликий ролик:

У Білорусі вчаться вбивати "ввічливих людей", "зелених чоловічків" або, простіше кажучи, російських найманців і диверсантів.

Що стосується NATO, то в 2014 році в Білорусі була змінена військова доктрина, в 2016 м доопрацьована в новій редакці. У документі вже немає згадок загроз з боку Північноатлантичного альянсу. Як немає і прямих згадок про цей союз.

Те ж саме стосується ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку, Ташкентський договір.-ПУ) - згадка всього лише в трьох пунктах, та й там:

  • в п. 15 наводиться визначення і вводиться абревіатура і міститься норма про "право Білорусі в разі агресії звернутися до держав ОДКБ за допомогою";
  • в п. 20.2, де мова йде про миротворчому потенціалі організації і "зміцнення статусу ОДКБ на міжнародній арені в цілому";
  • в п. 22.15 говориться про систему колективної безпеки в рамках даного об'єднання. Правда, відразу ж теза розширюється на спільний простір безпеки в СНД;
  • і в п. 23.3, де ОДКБ перераховується як майданчик для дипломатичного врегулювання протиріч поряд з ООН і "іншими міжнародними організаціями".

Згадок так званого "Союзної держави Білорусі і Росії" ще менше.

Зате в якості загроз незалежності, національної безпеки вказані:

  • спроби окремих держав (коаліцій держав) забезпечити своє лідерство без врахування інтересів всіх суб'єктів міжнародних відносин;
  • застосування військової сили в обхід діючих норм міжнародного права;
  • "Втручання у внутрішні справи окремих держав, в тому числі європейських", які провокують внутрішні збройні конфлікти з масштабним комплексним застосуванням військової сили як в традиційних формах і традиційними способами, так і з використанням диверсійних (партизанських) і терористичних методів ведення бойових дій ";
  • використання інформаційно-комунікаційних та інформаційно-психологічних методів і технологій в агресивних цілях.

Природно, що в Білорусі не називають безпосередньо РФ в якості загрози - навіщо на порожньому місці, дурним закидом гасел породжувати конфлікти і проблеми, коли потрібно поступово працювати.

Поступово проходить зміна кадрів в силових відомствах - в першу чергу не армії (де російський вплив донедавно визнавався домінуючим.-ПУ), а спецслужбах, загонах спецназу. Процес набрав обертів ще в 2016 році. У 2017-му кадрова чистка тривала, особливо після вдалих провокацій у вигляді інформаційних вкидань по "Заходу-2017" і викрадення українця Павла Гриба. Простий приклад - в жовтні 2017 було відсторонено все керівництво оперативно-аналітичного центру при президент. До слова, структура потім отримала нових керівників.

Якщо говорити про навчання, то тільки за останні 2,5 року пройшло як мінімум 4 заходи, на яких відпрацьовувався варіант протидії "ввічливим людям". Ще більш важливі зрушення пройшли в роботі з переозброєння армії. Білорусь створює нові зразки спільно з Китає, причому, як у випадку з РСЗВ "Полонез", не допускаючи витоку інформації в "союзну Росію". Навіть автотехніка збройних сил, яка раніше комплектувалася в тому числі російськими машинами (особливо броньованими) перейшла на своє шасі або продукцію китайського воєнпрому.

На останньому параді на честь Дня незалежності в парадній автоколоні не було жодного автомобіля з російським корінням. У Мінську не дарма називають КНР своїм стратегічним партнером. І, кажучи про страхи Лукашенко, найбільше його лякають не проблеми з РФ (або РФ з рештою світу) - йому страшний масштабний конфлікт Піднебесної з США.

"Основна загроза, як я її бачу, зіткнення інтересів великих держав. Подивіться, що відбувається. Головне зіткнення - це США з Китаєм", - заявив він 1 червня, спілкуючись з прикордонниками та їхніми сім'ями при відвідуванні прикордонної застави "Дивин" в Кобринському районі. Логічно, адже саме з цими двома центрами сили він гарячково намагається налагодити відносини, прагнучи знайти противагу Кремлю. Китай - технології, ВПК, гроші. США - політичне сприяння, ті ж технології і ринки.

І ЩО ДАЛІ

А далі все буде йти своєю чергою. Об'єктивні інтереси Білорусі як держави в області урівноваження впливу Росії іншими центрами сили збіглися з інтересами громадянина Лукашенко. Але у досвід України у нього перед очима. Тому Білорусь не буде робити різких заяв, продовжуючи балансувати на рівні риторики політиків. І оодновременно - намагатися залучити на територію країни якомога більше сильних гравців з сильних держав.

За гасла, цінності, в разі проблем, ніхто Білорусь захищати не буде (тим більше, враховуючи особистість до недавнього часу "останнього диктатора Європи"). А ось за власні економічні інтереси, можливість отримувати політичні послуги сильні світу цього можуть заступитися. Не дарма, говорячи про співпрацю з Китаєм, Білорусь в першу чергу привертає державні військові корпорації - за приватний бізнес КНР не любить влаштовувати пікіровки, а державні гроші захищає жорстко.

З США ще простіше - можна продати зброю сирійській опозиції (з якого потім вбивають російських найманців), можна підсобити Україні, заробивши паралельно і на тому і на тому. Головне в даній схемі - бути потрібним. Чи не близьким, що не поділяють "світлі ідеали", а за потрібне - тут і зараз.

У риториці офіційного Мінська нічого не зміниться найближчим часом - розмови про дружбу з РФ будуть і далі йти. Адже схема роботи "гасла в обмін на гроші", коли Мінськ говорить про братерську любов (паралельно вихолощуючи документи про зближення країн), а Москва за це платить, працює з початку нульових - з того моменту, коли Лукашенко зрозумів, що його ідея "сісти в кремлівський трон здавши Білорусь "не спрацює при Путіні.

У Білорусі є хороша приказка "языком матляць не мяхі цягаць" (язиком молоти не мішки тягати.-ред.). З одного боку, гучні заяви - це добре і красиво. Але саме перенесенням тягарів створюється фундамент для майбутніх конструкцій національної безпеки. Навчання, в яких в комплексі задіяні силовики, спецслужби, армія, місцева влада, якраз відносяться до "мяхі цягаць". А "язык" поки залишається для заяв, приємних РФ - схема "гасла в обмін на гроші" поки працює.


Путін намагається спіймати момент: Російська армія повільно просувається на Донбасі, - британська розвідка

вівторок, 23 квітень 2024, 16:22

Російська армія продовжує захоплювати населені пункти на Донбасі. Темпи наступу повільно, але поступово зростають, передають Патріоти України з посиланням на Міністерство оборони Великобританії Twitter. Як зазначається у зведенні, 22 квітня військове ...

"Ціль знищено": Олещук показав влучну роботу зенітників по ворожих "Шахедах"

вівторок, 23 квітень 2024, 15:52

Командувач Повітряних сил Микола Олещук подякував зенітникам Одеської бригади за ефективне знищення дронів-камікадзе противника в ніч на 23 квітня, передають Патріоти України. Пряма мова: "Дякую воїнам зенітної ракетної Одеської бригади, які у ніч на 2...