"База ВМСУ на Азові потрібна, як повітря. Однак не все так просто", - військовий експерт

За бадьорими заявами Міноборони не видно відповідних базових зусиль. А об’єкт має запрацювати на повну потугу вже наступного року.

Швидко і якісно побудувати функціонуючу військово-морську базу в Азовському морі можливо лише за великих фінансів, котріх наразі у бюджеті військового відомства не прписані ,як і у держбюджеті загалом. Про це заявив екс-спікер Генштабу Міноборони Владислав Селезньов, зазначають Патріоти України.

"У будь-якому разі для того, щоб створити базу, потрібне відповідне фінансування, яке має бути закладеним у бюджет оборонного відомства. Коли вперше це завдання поставив перед ЗСУ президент України, зрозуміло, що на це рішення потрібно було фінансування", – наголосив Селезньов.

Військовий експерт нагадав, що після поставленого завдання від вищого військового командування про будівництво цієї бази, ВМС переправила в акваторію Азовського моря пошуково-рятувальне судно "Донбас" та морський буксир "Корець". До цього туди були переміщені два малі броньовані катери. На жаль, ще два артилерійські кораблі "Бердянськ" та "Нікополь", разом із буксиром "Яни Капу", які мали також увійти до бази ВМС в Азові, були захоплені російськими прикордонниками 25 листопада.

"Донбас" і "Корець"

"Отже, фактично, база зараз перебуває у стані розбудови, але з урахуванням відсутності належного фінансування, питання відкрите", – вважає Селезньов, додавши, що забезпечення безперебійного і відповідного фінансування є завданням Міністерства оборони.

Одними з головних завдань бази екс-спікер Генштабу називає забезпечення безпеки мореплавства в акваторії Азовського моря за рахунок корабельного складу і забезпечення безпеки морського узбережжя в цьому регіоні від можливої агресії РФ за рахунок берегових частин, які вже дислокуються в районі Азовського моря.

Селезньов пояснює, що можливості кораблів в акваторії Азовського моря дуже обмежені у зв'язку з тим, що там досить невеликі глибини, тому найбільш ефективними є невеличкі, швидкісні катери та кораблі, які мають на своєму борту достатньо потужне озброєння.

На питання, чи відповідають цим критеріям ті два катери, що вже знаходяться в Азовському морі, військовий експерт відповів: "На жаль, питання там дуже неоднозначне, адже навіть попри те, що вони увійшли до складу ВМС, морські експерти кажуть про те, що вони не забезпечені належним озброєнням. Там є питання до ракетного комплексу, який встановлений на двох модулях цих кораблів, чи виконує він уже в повному обсязі свої завдання, зокрема навчально-бойові, мені невідомо. Є перестороги, що цей комплекс потребує доопрацювання, або модернізації".

Джерело: Обозреватель

Окупанти намагаються обійти Часів Яр з флангів, але успіхів не мають: Військовий розповів, що відбувається

субота, 27 квітень 2024, 6:22

Противник намагається обійти Часів Яр з лівого та правого флангів, щоб взяти в оперативне оточення. Внаслідок цього йдуть дуже складні бої в Іванівському та Богданівці. Водночас протягом останніх тижнів ворог не зміг досягти значних успіхів в обох насе...

Москва заскочена зненацька. Стратегія ППО РФ не розрахована на українські технології, — Newsweek

субота, 27 квітень 2024, 5:58

Найгірше щодо загрози з неба для держави-агресора тільки починається. Росії терміново треба переглядати концепцію протиповітряної оборони. Однак швидко це не вийде, навіть якщо вдасться намацати правильні рішення. За словами аналітика RAND Маттіаса Еке...