Белград та Москва дарма сподіваються: Президент Косово дав жорстку відповідь територіальним мріям "братушек"

Москва обнадіює Белград, що зможе домовитись з Трампом та лідерами ЄС про передачу сербських анклавів у склад колишньої метрополії

 Муніципалітети Медведжа, Прешево і Буяновац на півдні Сербії повинні бути приєднані до Косова в односторонньому порядку. Про це у своєму Facebook заявив президент Косова Хашим Тачі, відкинувши можливість передачі косовських територій з етнічно сербським населенням під владу Белграда, зазначають Патріоти України.

"Приєднання Прешево, Буяноваца та Медведжи до Косово. Взаємне визнання Косово-Сербія та членство Косово в ООН та міжнародних організаціях. Ніякого розділу, ні обміну територіями. Інше - fake news", - зазначив лідер албанської напіввизнаної держави.

Як відомо, Євросоюз веде переговори про вступ із Сербією з 2014 року, але Брюссель наголошує, що жоден майбутній член ЄС не може мати територіальних або прикордонних суперечок.

Сербія не визнає незалежності Косова, проголошеної в 2008 році. Президент Сербії Александар Вучич наполягає: будь-яка майбутня угода з Косовом повинна бути результатом компромісу, ймовірно, референдуму.

Найчастіше обговорюваний сценарій полягає у тому, що частина північного Косова, населена здебільшого сербами, перейде Сербії, а населена здебільшого албанцями Прешевська долина у Сербії стане частиною Косова.

Лідери ЄС давно виступають проти змін кордонів на тій підставі, що вони можуть призвести до перерозподілу інших кордонів на Балканах та ймовірно відродити етнічне насильство воєн 1990-х років.

Зокрема такий сценарій, в разі реалізації, створює неприємний прецедент для Боснії та Герцеговини. Як відомо, у її складі є Республіка Сербська, лідери якої постійно наголошують на своїх планах добитися возз’єднання із Сербією. Вашингтон заявив, що не буде втручатися в переговори щодо обміну територією між Сербією і Косово.

"За Росію вже серйозно взялись": Експерт дав прогноз щодо руйнування режиму у РФ та ставку Заходу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:56

На Заході роблять ставку на поступове руйнування путінського режиму. Поки що немає ознак того, що серед наших союзників мають намір не визнавати легітимність Путіна. Таку думку в ефірі "Еспресо" висловив політичний експерт Максим Розумний, передають Па...

"Коли ти сидиш, скажімо, в Петербурзі": Буданов спрогнозував новий наступ росіян та назвав умову закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:45

Вже у червні Росія може почати великий наступ, щоб спробувати захопити всю територію Донецької та Луганської областей. Після цього росіяни зосередяться на президентських виборах у Сполучених Штатах Америки та їхніх наслідках. Так вважає очільник Головн...