Бійня в АТО: Чому терористи обстрілюють Кадіївку і Зайцеве (карта)

На що тільки не йдуть бойовики "Л-ДНР", щоб дискредитувати українську армію в очах світу і населення Донбасу.

Иллюстрация: rbc.ua

"Останнім часом значно почастішали випадки обстрілів бойовиками "Л-ДНР" підконтрольних їм населених пунктів, особливо тих, що знаходяться поблизу лінії розмежування. Звісно, вони й раніше таким промишляли, однак зараз подібна поведінка стала справжнім трендом останніх днів", - пише Руслан Рудомський для depo.ua, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Так, ще в ніч з понеділка на вівторок бойовиками "ЛНР" було обстріляно місто Кадіївку (колишній Стаханов), а також сусідній Первомайськ. Внаслідок цього були пошкоджені 38 будинків, перебиті газопроводи і без світла залишилися більше семи тисяч місцевих жителів.

Відзначається, що в результаті обстрілу одного з найбільш густонаселених районів Кадіївки померла пенсіонерка і ще три людини отримали поранення. У Первомайську під час обстрілу був поранений житель міста, пошкодження отримали будинки і об'єкти інфраструктури.

При цьому так звані "ЗМІ" терористів Донбасу поширюють в мережі інформацію про те, що обстріл Стаханова і Первомайського був нібито з боку ЗСУ. Власне, іншого від них очікувати й не доводилось.

Однак версія обстрілу Кадіївки і Первомайська Збройними силами України не витримує жодної критики, адже за повідомленнями місцевих жителів у соцмережах, судячи з воронок, які залишились після розривів снарядів, обстріл вівся з 82-мм мінометів, дальність стрільби яких не більше 4-х кілометрів. При цьому найменша відстань від Кадіївки до укріплень бойовиків вздовж лінії розмежування складає 18 кілометрів.

Аналогічним чином відзначились також і бойовики "ДНР", які у вівторок у другій половині дня з території окупованої ними Горлівки обстріляли житлові квартали частково підконтрольного їм Зайцевого. При цьому, на відміну від Луганщини, тут рашисти не розмінювались на дрібниці і одразу застосували реактивні системи залпового вогню БМ-21 "Град", випустивши 20 ракет.

При цьому жителі Горлівки пишуть у соцмережах, що обстріл вівся з меж міста. Зокрема, один з дописувачів зазначив: "Горлівка. ЖМ Сонячний. Сильно земля тремтить. Вихідні звідкись неподалік".

З великою долею ймовірності обстріли Зайцевого знову вела реактивна артбатарея "3-ї окремої мотострілецької бригади" під командуванням терористки Ольги Качури, більш відомої під позивним Корса.

За нею "всю дорогу" водяться подібні речі: в лютому 2015-го її батарея обстрілювала житлові квартали Дебальцевого, 15 листопада 2017-го року вона здійснювала обстріли Зайцевого з території Горлівки, а буквально позавчора, 18 грудня, її батареєю було обстріляне Новолуганське. І це лише з того, що на слуху.

Звісно, в контексті всіх цих самообстрілів виникає логічне запитання: якого ж результату добиваються всім цим бойовики і їх російські куратори? Однозначну і достовірну відповідь на це запитання не дасть ніхто, але найбільш поширеними є кілька версій.

Перша, і вона лежить буквально на поверхні, зводиться до того, що бойовики "Л-ДНР" отримали з Москви команду застосовувати реактивну артилерію, яка масово не використовувалась відносно давно. Однак, використання такої потужної зброї не пройде без наслідків, тому потрібна хоча б формальна – але підстава. А що може бути кращою підставою, як обстріл власної території? Однак, ЗСУ агресивною поведінкою традиційно не вирізняються, тому ці самі обстріли потрібно зробити "за них".

Друга версія зводиться до того, що метою подібних провокацій є спроба дискредитації України та її Збройних сил в очах світової спільноти і місцевих жителів, які чим далі – тим більше розчаровуються в самопроголошених "республіках". Таким чином бойовики намагаються нагадати жителям Донбасу вже трохи підзабутий образ "укропа-каратєля" і внушити, що лише вони (так звана "армія Л-ДНР") зможуть їх врятувати і захистити.

Прихильники третьої версії твердять, що ці самообстріли напряму пов'язані з відкликанням російських офіцерів з СЦКК. Кажуть, Путін замислив чергову багатоходовку, першим кроком якої є все те, що зараз відбувається. Але яку саме багатоходовку – не кажуть.

А поки експерти з'ясовують – яка з версій найбільш реалістична, терористи Донбасу нарощують обсяги таких обстрілів. І щось підказує, що це ще далеко не та межа, перед якою вони готові зупинитися".

"У військових є один обов’язок": Сирський вперше прокоментував відставку Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:30

Коментуючи своє призначення на посаду головнокомандувача Збройних сил замість Валерія Залужного, генерал-полковник Олександр Сирський зазначив, що президент Володимир Зеленський, очевидно, мав для того "вагомі причини", а обов'язок військових - виконув...

"Нам сказали, що назад нас можуть не забрати": Боєць 3-ї штурмової розповів про польоти до оточеного Маріуполя та секретну операцію: "Апокаліпсис"

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:26

Боєць 3 штурмової бригади "Барсік" розповів про польоти до оточеного Маріуполя. Він зазначив, що тоді командири шукали добровольців, щоб здійснити цю місію. Про це він розповів в інтерв'ю ТСН.ua, передають Патріоти України. "Барсік" зазначив, що було б...