Браконьєрам буде не солодко: В Україні з'являться екологічні шерифи

Як запевняють чиновники, реформування системи природоохоронного контролю дозволить покращити екологічну ситуацію в Україні.

Ілюстрація: ЖЖУ четвер, 13 жовтня, міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак представив проект Концепції реформування системи природоохоронного контролю, якою передбачена ліквідація Держекоінспекції та створення нового природоохоронного органу. Про це повідомили у прес-службі Мінекології, повідомляють Патріоти України.

Міністр зазначив, що сьогоднішня Держекоінспекція це – пострадянська структура з корупційною вертикаллю, яка працює не на захист природного навколишнього середовища.

«Головна моя претензія до роботи Держекоінспекції в тому, що філософія структури – не стояти на засадах охорони навколишнього середовища, не домагатися зміни охорони середовища, а сприяти та потакати багаторічному укоріненню корупційних схем. Нинішні методи роботи – це тиск на підприємців, відсутність реального громадського контролю, низька ефективність у реалізації своїх повноважень та закритість інформації про результати еко-контролю», – зазначив Остап Семерак.

Міністр повідомив, що нова концепція передбачає перетворення Держекоінспекції із карально-контролюючого органу на природоохоронний.

«Це має бути єдиний інтегрований орган екологічного моніторингу та нагляду – Державна природоохоронна служба України. Зокрема, ми плануємо створити 10 міжрегіональних територіальних підрозділів служби замість 28 існуючих обласних управлінь ДЕІ. Нові територіальні підрозділи формуватимуться за принципом еколого-ресурсних та еколого-техногенних округів, що дасть можливість отримати цілісну картинну, до прикладу, Карпатського регіону», – зазначив Остап Семерак

Крім цього міністерство екології та природних ресурсів має намір запровадити в Україні посади екологічного шерифа.

«Звісно, ми не відмовляємо від запровадження посади екологічного шерифа. Ми пропонуємо, щоб його обирали місцеві громади на сесіях сільських та міських рад», – написав Остап Семерак на своїй сторінці у Facebook. За його словами, Мінекології забезпечить їхнє навчання та сертифікацію. «При цьому вони були б наділені повноваженнями як і інспектори нової Служби природоохоронного контролю», – зазначив міністр.

"За пряму та безсоромну підтримку": Захарова пригрозила Заходу "нищівним ударом відплати" у разі атаки ЗСУ на Кримський міст

п’ятниця, 3 травень 2024, 19:40

Представниця МЗС Росії Марія Захарова видала порцію погроз на адресу партнерів України у зв'язку з можливим ударом по Кримському мосту. Її заяву оприлюднив пропагандистський портал "Известия", передають Патріоти України. За версією пропагандистів, Укра...

Окупанти увійшли в одне із сіл біля Авдіївки, - ЗМІ

п’ятниця, 3 травень 2024, 19:27

Російські окупанти увійшли в село Архангельське в районі Авдіївки, інформують Патріоти України. Як пише BILD, днями російські окупанти здійснили прорив на північний захід від Авдіївки, пройшовши 3 кілометри углиб позицій ЗСУ до селища Очеретине, і відт...