​Будапешт раптом "завиляв хвостом": Очільник МЗС Угорщини заявив, що його країна не блокуватиме участь Клімкіна у зустрічі міністрів НАТО

Сусідня держава протягом року в усіх процедурах Альянсу, де передбачено прийняття рішення консенсусом, зловживала своїм правом «вето». Треба розуміти, що на Угорщину через такі неподобства наростає тиск з боку союзників по НАТО

Петер Сійярто. Фото: 24 канал.

Угорщина не відмовиться від свого "вето" на проведення засідань Комісії Україна-НАТО, але не перешкоджатиме запрошенню міністрів закордонних справ України і Грузії на зустріч очільників зовнішньополітичних відомств країн НАТО. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, пише "Радіо Свобода", зазначають Патріоти України.

"Я можу погодитися із форматом зустрічі із представником України на засіданні міністрів закордонних справ НАТО, що буде схожий до того, який ми мали під час останнього саміту НАТО. Тоді були запрошені президенти Грузії й України. Ми не були проти. І якщо на зустріч міністрів НАТО у грудні будуть запрошені голови МЗС Грузії та України, ми теж на це підемо", – сказав він.

Сійярто наголосив: він не згоден із закликом деявих країн ЄС і НАТО вважати мовну суперечку між Україною й Угорщиною двосторонньою проблемою. За словами дипломата, Будапешт і надалі блокуватиме євроатлантичну інтеграцію України.

"Україна не лише порушує двосторонні угоди, а й міжнародні правила, включно зі своїми зобов’язаннями перед НАТО. Ми відкидаємо твердження, що це слід сприймати як двосторонню суперечку", – заявив голова угорського МЗС, додавши, що за останній місяць Україна тільки погіршила ситуацію з огляду на відсутність поправок до українського закону про освіту та новий закон про мову, прийнятий Верховною Радою.

Нагадаємо, Київ звернувся до Парламентської асамблеї НАТО із закликом вплинути на Угорщину, яка блокує євроатлантичні прагнення України.

Як відомо, Угорщина офіційно ініціювала в НАТО перегляд всіх програм підтримки України. Будапешт блокує проведення Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів через претензію до мовної статті українського закону про освіту.

Дуже секретний об'єкт: Американським журналістам показали виробництво новітніх українських САУ “Богдана”

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:14

Привідкрита завіса над таємним українським військовим виробництвом найсучасніших артилерійських систем, у тому числі самохідної гаубиці стандарту НАТО «Богдана», яку продемонструвала компанія «Українська броня». У рідкісному проблиску секретного процес...

Коли Україна дозріє до таких моральних стандартів? Глава МЗС Латвії йде у відставку через журналістське розслідування

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:05

За інформацією журналістів, Кріш'яніс Каріньш нібито витратив до 1,3 мільйона євро на оренду приватного літака для офіційних поїздок. Кріш'яніс Каріньш, міністр закордонних справ Латвії, у четвер, 28 березня, заявив, що піде у відставку після скандалу,...