Час розплати настав: Європарламент підтримав санкції проти Угорщини

У середу, 12 вересня, Європейський парламент підтримав запровадження проти Угорщини санкційної процедури за порушення цінностей Євросоюзу, повідомляють Патріоти України.

"Парламент запропонував країнам-членам ЄС визначити відповідно до ст. 7 Договору, чи ризикує Угорщина порушити основні цінності ЄС", - йдеться у повідомленні.

Запит пітримали 448 євродепутатів, 197 висловилися проти, ще 48 - утрималися. Це перший випадок, коли Європарламент закликав Раду ЄС виступити проти держави-члена, щоб запобігти системній загрозі основоположним цінностям Союзу. Ці цінності, закріплені у ст. 2 Договору ЄС і відображені у Статуті ЄС про основні права, включають повагу до демократії, рівності, верховенства права та прав людини.

Європарламентарі закликали країни ЄС розпочати процедуру, викладену в ст. 7 Договору ЄС, зазначивши, що, попри готовність угорської их влади обговорити законність будь-яких конкретних заходів, "залишається багато проблем ". Вони наголосили, що це є профілактичним етапом процедури, який передбачає діалог з відповідною країною та "спрямований на уникнення можливих санкцій".

Європарламент також нагадав, що приєднання Угорщини до ЄС "було добровільним актом, заснованим на суверенному рішенні з широким консенсусом у політичному спектрі", і наголосив, що будь-який угорський уряд зобов'язаний усунути ризик серйозного порушення цінностей ЄС.

Основні проблеми Угорщини стосуються:

  • функціонування конституційної та виборчої системи;
  • незалежності судової влади;
  • корупції та конфліктів інтересів;
  • конфіденційності та захисту даних;
  • свободи самовираження, академічної свободи, свободи віросповідання, свободи об'єднань, права на рівне ставлення та прав нацменшин, зокрема ромів та євреїв;
  • основних прав мігрантів, шукачів притулку та біженців;
  • економічних та соціальних прав.

Автор доповіді Джудіт Сарджентині наголосила, що "європейським лідерам потрібно взяти на відповідальність і припинити спостерігати, як в Угорщині знищується правопорядок".

Надалі пропозиції щодо рішення Ради спрямують країнам-членам. Вони визначать існування ризику порушення цінностей ЄС в Угорщині. Рада спочатку повинна буде вислухати думку угорської влади, а Європарламент повинен буде дати згоду. Держави-члени ЄС також можуть виносити рекомендації Угорщині щодо протидії ризикам.

На пізнішому етапі Європейська Рада може одностайно і з дозволу Європарламенту визначити існування в Угорщині серйозного і постійного порушення демократії та основних прав. Це може в кінцевому підсумку призвести до призупинення права голосу в Раді.

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...