Через російську загрозу: Атомна катастрофа на території України може повторитися, - Порошенко

"Неприйняття Кремлем незалежності України і відсутність дієвих гарантій безпеки без'ядерної України недоброю пам'яттю Будапештського меморандуму, в свою чергу спровокували напад Росії на нашу Незалежну державу" - зазначив президент.

Петро Порошенко. Фото:ua.112.ua

РФ своєю агресією створила загрозу повторення атомної катастрофи на території України. Про це під час виступу на ЧАЕС заявив Президент України Петро Порошенко, передають Патріоти України з посиланням на телеканал "112 Україна".

"Неприйняття Кремлем незалежності України і відсутність дієвих гарантій безпеки без'ядерної України недоброю пам'яттю Будапештського меморандуму, в свою чергу спровокували напад Росії на нашу Незалежну державу.

Російська агресія, по-перше, підірвала довіру неядерних держав до режиму нерозповсюдження цієї зброї, а по-друге - створила загрозу повторення атомної катастрофи на території нашої держави. Активні бойові дії велися тільки в декількох кілометрах від Запорізької АЕС, Росія готувала повномасштабну війну проти України, і як мінімум планувала військові дії і заворушення на більшій частині території нашої держави. У тому числі там, де розташовано чимало небезпечних об'єктів", - заявив Порошенко.

"На саміті я також зазначив, і сьогодні повторюю, що в окупованому Росією українському Криму Кремль розміщує елементи свого ядерного потенціалу. Ми і наші партнери повинні вирішити, як поліпшити гарантії безпеки з боку ядерних держав для тих країн, які не володіють зброєю масового знищення. Втім Чорнобиль показав, що і мирний атом - дефініція досить умовна. Іноді він такий же небезпечний, як сама ядерна зброя", - додав президент.

Як відомо сьогодні, 26 квітня, Україна відзначає 30-ту річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС.

Найбільш надійний засіб стримування російської агресії: Польща офіційно попросила США розмістити на своїй території ядерну зброю

середа, 1 травень 2024, 2:35

Польща офіційно запросила розміщення у себе американської ядерної зброї, подавши заявку на участь у програмі Nuclear sharing. Про це повідомив заступник міністра оборони Польщі Павло Залевський в ефірі польського телебачення у вівторок, 30 квітня.

"Війна та люди": Окупанти демонструють на "розважальній виставці" розстріляні маріупольські трамваї

вівторок, 30 квітень 2024, 22:42

Російські окупанти демонструють у музеї на "тематичній розважальній виставці" розстріляні трамваї з Маріуполя, які атакувала РФ під час блокади міста. Про це повідомила Маріупольська міська рада, передають Патріоти України. "Приватний музей техніки вла...