Через українофобську заяву Ващиковського: МЗС України викликало посла Польщі

Польському дипломату було наголошено, що в Україні з розчаруванням сприйняли нещодавні висловлювання глави зовнішньополітичного відомства Польщі щодо нашої держави.

Ян Пєкло. Фото:http://amdn.news

Польський посол Ян Пєкло відвідав МЗС України, де йому висловили розчарування у зв’язку з недавніми висловлюваннями польського міністра закордонних справ Вітольда Ващиковського про Степана Бандеру.Про це повідомляє прес-служба МЗС України, передають Патріоти України.

"В ході зустрічі польському дипломату було наголошено, що в Україні з розчаруванням сприйняли нещодавні висловлювання глави зовнішньополітичного відомства Польщі щодо нашої держави на тлі триваючого активного діалогу на високому рівні," – йдеться в повідомленні.

Українська сторона також висловила переконання, що, разом з Польщею, ми повинні будувати європейське майбутнє. У Міністерстві закордонних справ також заявили про готовність і далі розвивати рівноправну і конструктивну взаємодію з Польщею.

Як повідомлялося раніше, вчора міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що Україна не увійде до Європи, поки не будуть вирішені питання зі Степаном Бандерою і статусом польських меншин.

Наводимо повний текст заяви, котра опублікована на сайті зовнішньополітичного відомства нашої держави:

Коментар МЗС України у зв’язку з висловлюваннями Міністра закордонних справ Республіки Польща щодо України

5 липня 2017 року Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло був запрошений до МЗС України у зв’язку з висловлюваннями Міністра закордонних справ Республіки Польща Вітольда Ващиковського щодо України в інтерв’ю для тижневика «W sieci» 03.07.2017 р.

У ході зустрічі польському дипломату було наголошено, що в Україні з розчаруванням сприйняли нещодавні висловлювання глави зовнішньополітичного відомства Польщі стосовно нашої держави на тлі триваючого активного діалогу на високому рівні.

Українська сторона переконана, що спільними зусиллями, у тому числі з дружньою Польщею, ми маємо будувати спільне європейське майбутнє, а не ставити один одному умови. Для України європейський вибір - це не тільки зовнішня політика, а й щоденна кровопролитна боротьба і копітка наполеглива праця.

У цьому зв’язку звернено увагу на некоректність висловлювань Міністра В.Ващиковського стосовно ситуації на Сході України. Було зазначено, що саме український народ платить надзвичайно велику ціну – ціну сотень життів кращих своїх представників за незалежність, за цивілізаційний вибір розвитку, а також за те, щоб не допустити на територію Польщі та інших країн ЄС російські війська.

Привернуто також увагу до необхідності більш стриманого підходу польського політикуму до чутливих історичних питань та згадано про неодноразові заклики не політизувати чутливі сторінки спільного історичного минулого, що може використовуватися третьою стороною на шкоду інтересам України та Польщі. Українською стороною було вкотре наголошено, що оцінка тих чи інших історичних подій - це завдання істориків, а у контексті українсько-польських відносин цими питаннями займаються Форум істориків та Форум партнерства.

У політиці кожне порівняння має свій зміст, і, враховуючи взаємовигідне стратегічне партнерство та довірливі відносини між нашими країнами, не зовсім тактовним було порівняння з Грецією та Македонією.

З боку МЗС України було підтверджено готовність до подальшого розвитку рівноправної і конструктивної взаємодії з Польщею у дусі взаємного розуміння та поваги.

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...