"Чого вчать у недільних школах у церквах Московського патріархату? Любити Росію. "Русский мир" прийшов в Україну через Московський патріархат", - релігієзнавець

Релігієзнавець Олександр Саган розповів до чого привів Україну Московський патріархат.

Ідеї так званого "русского миру" прийшли в Україну саме через російську церкву. Тому, війна на Донбасі стала можливою і завдяки діяльності Московського патріархату на території країни. Про це розповів релігієзнавець Олександр Саган на прес-конференції у Києві, передають Патріоти України.

Він зауважив, що розвиток помісної православної церкви в Україні – це "фактично умова виживання країни сьогодні".

"На проблему анексії Криму, війни на Донбасі накладається проблема виховання людей. Ми беремо і дивимось, хто їх виховував, що за православні армії на Донбасі бігають, які ідеї там на сьогодні домінують. Це ідеї так званого "русского миру", які прийшли в Україну через церкву,"– наголосив Саган.

За його словами, православ’я Московського патріархату віддаляється від ідеалу світового і переростає у політичне православ’я.

"Воно сьогодні починає домінувати не тільки на теренах РФ, але й на теренах України. Це є велика проблема, тому що на сьогодні Московський патріархат починає дрейфувати від світового православ’я", – додав він.

Релігієзнавець підкреслив, що українське православ’я має шанс вирватися із цього політичного православ’я і влитися у світове. Останнє, у свою чергу, отримало новий шанс відродитися через Томос про автокефалію Українській церкві.

Саган впевнений, що вихід України з юрисдикції Московського патріархату фактично запровадить перерозподіл світового православ’я.

"Українська ментальність часто втрачена під тиском не тільки російського телебачення, російських фільмів, але й церковних засобів масової інформації: проповідей у церквах, виховання дітей та молоді. Чого вчать у недільних школах в церквах Московського патріархату? Вчать любити Росію. І потім ми дивуємося, чому наші українці взяли в руки автомати і пішли воювати проти України, тому що нібито немає такої країни – їм про це з дитинства розповіли в церквах, що це "випадкове політичне утворення", яке претендує на якусь "штучну" мову", – підсумував релігієзнавець.

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...