Чи бути змінам до Конституції й особливому статусу для Донбасу: Президент Порошенко назвав єдину умову

Україна дотримується Мінських домовленостей, як би важко це не давалося, а лише після їх повного виконання можуть бути внесені зміни до Конституції в частині децентралізації.

Президент України Петро Порошенко. Фото: УНІАН.

Остаточного внесення змін до Конституції України в частині децентралізації не буде доти, доки Росія не виконає положення Мінських угод щодо Донбасу. Це дав зрозуміти Президент Петро Порошенко, виступаючи перед депутатами Верховної Ради на відкритті сесії парламенту 6 вересня. Пр це повідомляють Патріоти України з посиланням на Українську правду.

"Наш кордон з Росією – найдовший у Європі, лише суходолом – 2 тисячі кілометрів. Росія постійно нарощує військову присутність, у першу чергу, на нашому кордоні – грає м'язами на західному й північно-західному стратегічних напрямках. Високий рівень збройної агресії зберігається і з південного напрямку", – сказав він.

За його словами, "у складі угрупування російсько-терористичних військ на Донбасі – майже 38,5 тисяч осіб, понад 600 танків, 1250 бойових бронемашин, 750 одиниць артилерійських систем, більше 300 реактивних систем залпового вогню!".

"І, на жаль, у реалізації Мінських домовленостей ми не бачимо такого прогресу, як нам хотілося б. Тим не менше, прямі наступальні дії російсько-терористичних військ зупинено", – констатував Порошенко.

За його словами, "відсутність нових хвиль мобілізації – це теж позитивний наслідок Мінських домовленостей, так само як і повернення додому тисяч українських заручників, які трималися у в’язницях на окупованій території і у в’язницях Російської Федерації".

"Завдяки посиленню оборонних спроможностей наших збройних сил ми почуваємося в більшій безпеці, ніж рік тому. Температура конфлікту зараз нижча, ніж була позаминулого й минулого років", – заявив Порошенко.

"І наголошую, що ми дотримуємося мінських угод, як би важко нам це не давалося. І саме це дало змогу нашій дипломатії виграти навесні і влітку нелегку боротьбу за продовження санкцій Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Канади, Японії, Австралії, багатьох інших країн", – додав він.

Але ми не поступилися жодною принциповою позицією для України, заявив Порошенко.

"Більше того – це було нелегко, – ми переконали наших західних союзників і партнерів у тому, що будь-яким крокам з політичного врегулювання має передувати очевидний і беззаперечний прогрес у безпекових питаннях: стале припинення вогню, виведення російських військ і техніки з окупованої території, роззброєння бойовиків і відновлення нашого контролю за нашим кордоном", – зазначив він

"І другого читання конституційних змін, примара яких постійно блукала цією залою, не відбулося. І не відбудеться, доки для того не визріють відповідні умови", – заявив Порошенко.

"Будь-яке рішення буде винятково за вами. І без вас не станеться ані змін до Конституції, ані закону про місцеві вибори на частині Донбасу, ані жодного іншого стратегічного кроку. Саме тому життєво важлива наша з вами співпраця", – сказав він.

За словами президента, "Росія з окупованих нею територій Луганщини і Донеччини хоче утворити протекторат Донбас" і диктувати свої умови Україні.

"Як тільки ви починаєте...": Київ має нестандартно реагувати на тактику Путіна, - швейцарський експерт

субота, 20 квітень 2024, 7:38

Відео з фронту свідчать про те, про що вже давно говорять військові експерти, Росія має проблеми з постачанням достатньої кількості матеріалів для війни в Україні, передають Патріоти України. На кадрах видно, як російські військові пересуваються прифро...

Ситуація патова для всіх? Росіяни посилюють мобілізацію для наступу, але їм це може не допомогти, - ISW

субота, 20 квітень 2024, 7:30

Російські війська посилюють криптомобілізацію напередодні очікуваної наступальної операції влітку 2024 року. Однак їм буде складно швидко створити ефективні резерви на оперативному і стратегічному рівнях через великі втрати на фронті в Україні та у вип...