Дайте скрепам корвалолу: Британія взялася за пошук слідів вибухівки на уламках літака президента Польщі

Угоду з британською криміналістичною лабораторією на проведення відповідного дослідження польський уряд підписав у минулому році в грудні.

Останки літака польського президента під Смоленськом. Ілюстрація:Deutsche WelleБританська криміналістична лабораторія (Forensic Explosives Laboratory, FEL), яка функціонує при міністерстві оборони Великобританії, буде шукати сліди вибухових матеріалів на уламках літака Ту-154М екс-президента Польщі Лєха Качиньського. Дослідження буде здійснюватися на комерційній основі на замовлення польського уряду, передають Патріоти України з посиланням на Rzeczpospolita.

"Експерти центру не будуть коментувати причини катастрофи, не оцінювати і не пояснювати результати дослідження", - йдеться в повідомленні центру.

Угоду з криміналістичною лабораторією на проведення відповідного дослідження польський уряд підписав у минулому році в грудні.

Питання щодо наявності на борту розбитого літака вибухівки гостро постало після публікації в 2012 році в газеті Rzeczpospolita резонансної статті про виявлення на уламках розбитого літака слідів тротилу і нітрогліцерину. У 2013 році центральна криміналістична лабораторія польської поліції провела відповідні дослідження і не підтвердила наявність вибухівки на борту розбитого літака.

Міждержавний авіаційний комітет (МАК) в Москві, а також польська урядова комісія тодішнього глави МВС РП Єжи Міллера, незважаючи на часткові розбіжності в відповідальності сторін, основними причинами катастрофи в 2011 році назвали помилки пілотів президентського літака.

Правляча коаліція партії "Право і Справедливість" (PIS), яка вважає ці висновки обох комісій помилковими, не виключає, що причиною авіакатастрофи могло стати спрацьовування вибухового пристрою на борту літака. При цьому польська сторона натякає, що до авіакатастрофи могли бути причетні росіяни.

Як відомо, 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, на якому польська державна делегація прямувала на заходи, присвячені 70-й річниці Катиньського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Лєха і Марії Качиньських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...