Держдеп США відреагував на звинувачення генпрокурором України американського посла в Україні

У Держдепі наголошують, що Україна, як і США, – вільна країна з вільною пресою, і “політики, експерти і ЗМІ мають право ділитися своєю думкою”, але це не означає, що ці твердження є правдивими.

У Держдепі підтримали посла Марі Йованович. Фото: InfoResist.

У Державному департаменті США заявляють, що твердження генпрокурора Юрія Луценка про те, що посол Марі Йованович давала йому список людей, яких не варто переслідувати, не відповідають дійсності і мають на меті заплямувати її репутацію, передають Патріоти України.

“Посол Йованович представляє президента Сполучених Штатів тут в Україні, й Америка підтримує посла та його заяви. Твердження генерального прокурора України не відповідають дійсності і мають на меті заплямувати репутацію посла Йованович. Такі обвинувачення на руку лише корумпованим діячам”, – йдеться у відповіді представника Держдепартаменту США на запит журналістів.

У Держдепі наголошують, що Україна, як і США, – вільна країна з вільною пресою, і “політики, експерти і засоби масової інформації мають право ділитися своєю думкою, що є частиною політичного процесу”, але це не означає, що ці твердження є правдивими.

“Такі нападки подвоюють нашу рішучість допомагати Україні перемогти в боротьбі з корупцією”, – підкреслив представник Держдепу.

У свою чергу генеральна прокуратура України розслідує, чи навмисне українські правоохоронні органи “злили” фінансові звіти під час президентської кампанії 2016 року в США про екс-главу штабу Дональда Трампа Пола Манафорта, намагаючись вплинути на вибори в користь Хілларі Клінтон. Про це генпрокурор заявив в інтерв’ю Hill.TV.

За словами Луценка, відповідне розслідування було розпочато після того, як один з народних депутатів оприлюднив аудіозапис, на якому людина з голом схожим на голову НАБУ Артема Ситника заявляє про “злив” фінансових звітів Манафорта з метою допомогти тодішньому кандидату від Демократичної партії Хілларі Клінтон.

Аудіозапис також підкріплений рішенням суду про те, що витік став “незаконним вторгненням в американську виборчу кампанію”.

Видання зазначає, що таємниця того, як записи “чорної книги” Манафорта потрапили в американські ЗМІ, так і не була розкрита. Вони спливли через два роки після того, як ФБР розслідувало справу Манафорта з приводу його діяльності в Україні, але в 2014 році відмовилося просуватися вперед через відсутність доказів.

Генеральний прокурор також зазначив, що посол США в Україні Марі Йованович дала йому список людей, яких попросила “не переслідувати”. У свою чергу Держдепартамент назвав “відвертою вигадкою” вказане твердження генерального прокурора.

Як відомо, витік даних так званої “чорної бухгалтерії” в ЗМІ США викликала відставку Манафорта зі штабу Трампа, а також надала поштовх розслідуванню щодо змови з Росією, яку ведуть проти Трампа протягом останніх двох з половиною років.

"Системи зношуються від запуску": Експерт оцінив, скільки ракет і як часто може запускати РФ по Україні

четвер, 28 березень 2024, 15:30

Російська окупаційна армія не відчуває особливого дефіциту ракет для атак по Україні. Загарбники потенційно здатні запустити дві-три хвилі по 70 ракет за добу. Про це в ефірі "Громадського радіо" розповів політичний аналітик, експерт із ракетного озбро...

Запустили сайт "Голос Європи": У Польщі викрили проросійську мережу з дискредитації ЄС та України

четвер, 28 березень 2024, 14:00

Співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі (ABW) заявили, що викрили проросійську мережу, яка займалась організацією проросійських ініціатив та медіакампаній у країнах ЄС проти держав та органів Євросоюзу та проти України. Про це агентство заяв...