Десант на узбережжі Азовського моря, або Який "удар" готує для Києва Москва, - політолог

Росія, враховуючи її потужності в Чорному і Азовському морях, готова до провокацій. Україні треба шукати свої сценарії відповіді, в тому числі і силовий, і не піддаватися на провокації. Про це розповів директор центру суспільно-інформаційних технологій "Форум" Валерій Димов, повідомляють Патріоти України.

Політолог наголошує, що військовий сценарій повинен розглядатися, тим більше, що російський флот перебуває в кількох кілометрах від Бердянська. Щодо ситуації в Азовському морі, оглядів росіянами кораблів, які виходять і заходять до Маріуполя і Бердянська, то, зауважує Димов, це продовження російського сценарію – тиску на Україну, на підприємства у цих містах.

"Через блокаду Росією кораблів в Азовському морі на 10% знизився потік суден через порти Маріуполя і Бердянська. І корабельні власники дуже не задоволені таким тривалим оглядом російською береговою охороною. Підприємствам треба вивозити свою продукцію. Україна дуже залежить від експорту металів. Це тиск на українських олігархів, які заробляють свої гроші на владі. Відповідно, це тиск і на владу", – наголошує Димов.

Як зауважує експерт, це наслідки договору, підписаного Кучмою з Росією в 2004 році, згідно з яким Азовське море визнано внутрішнім. Тому Росія має право оглядати наші кораблі. Україна, щоправда, також. Але ситуація складна. Україна не може власними силами відігнати російські судна, які стоять на рейді Бердянська і Маріуполя. Але нам ніхто не допоможе, і російський флот набагато потужніший.

"В Кремля, вочевидь, є свої плани щодо Азовського моря. Зараз вони здійснюють таку собі повзучу експансію, щоб отримати вихід з Новоазовська, захопити Азовське узбережжя, і роблять це економічними провокаціями. Москва може повести себе більш агресивно, точково висадити десанти. І це загрозливий сценарій", – наголосив Валерій Димов.

На переконання експерта, вирішувати проблему треба без істерик і відповідей на провокації. Димов нагадує: є Кримська резолюція, ухвалена США. Є антиросійські санкції, зокрема щодо восьми компаній, які будували Кримський міст, і рішення європейських інституцій – ПАРЄ, якими підтверджена незалежність України, наша територіальна цілісність, а провина покладається саме на Росію. Тому ми можемо до цього апелювати в позовах до міжнародних судів щодо незаконного будівництва Росією Кримського мосту. Також є рішення судів щодо компенсації українським інвесторам щодо відшкодування збитків через анексію Криму. Треба такі позови подавати іншим інвесторам і державі Україна. Це в системі може спрацювати.

"З боку України потрібні контрзаходи на всіх можливих напрямках. Серед них повинен бути і силовий сценарій. Політика без сили є безсилою, але й сила без політики – сліпа", – наголосив Димов.

Джерело: 24 канал

"Якщо росіяни візьмуть Часів Яр, оборона ускладниться": Названо ключовий фактор для успішного відбиття нового наступу РФ

субота, 20 квітень 2024, 6:30

Якщо вчасно будуть збудовані необхідні фортифікації, війська Росії "рошибуть лоба" і зазнають величезних втрат, намагаючись захопити Часів Яр. Якщо ворогу все ж вдасться "взяти" місто, це ускладнить оборону для України, оскільки воно розташоване на під...

"Одна з останніх подій, яку ми маємо припинити": Росія та Іран перетворюють Ізраїль та Україну на "військові лабораторії", - The Hill

субота, 20 квітень 2024, 6:22

Росія та Іран використовують Україну та Ізраїль як "лабораторії на полі бою" для вивчення вразливостей західних військових сил, пише The Hill із посиланням на заяви експертів у підкомітеті із закордонних справ Палати представників США, передають Патрі...