Дональд Трамп назвав свою зовнішню політику "непередбачуваною"

​Багато експертів в сфері зовнішньої політики зізнаються, що не мають ні найменшого уявлення про те, яку саме зовнішню політику має намір проводити обраний президент Трамп.

Дональд Трамп. Фото: ВВС.

У період передвиборної гонки Дональд Трамп неодноразово підкреслював, що президенту слід бути непередбачуваним, коли мова йде про зовнішню політику. Здається, йому самому це вдалося, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Сьогодні, коли до вступу обраного президента на посаду залишилося 8 тижнів, багато експертів в сфері зовнішньої політики зізнаються, що не мають ні найменшого уявлення про те, яку саме зовнішню політику він має намір проводити.

«Це нагадує нову форму "кремлінологіі"- ми намагаємося розшифрувати, яким шляхом він збирається йти», - жартує головний редактор журналу The American Conservative Деніел Ларісон.

Трамп, бізнесмен-мільярдер, який називає себе майстром переговорів, дотримується двох, здавалося б, суперечливих один одному підходів до зовнішньої політики.

Часом він закликає до більшої стриманості в світових справах, стверджуючи, що США приділяють занадто багато уваги іншим країнам, забуваючи про себе.

Разом з тим, іноді Трамп висловлюється в протилежному ключі - наприклад, погрожуючи масованими бомбардуваннями територій, що знаходяться під контролем «Ісламської держави», а також заявляючи про намір спільно з американськими компаніями «взяти під контроль нафту».

Після перемоги на виборах Трамп, схоже, відійшов від деяких найбільш радикальних пропозицій в області зовнішньої політики, висловлених ним у ході кампанії або, в крайньому випадку, не акцентує їх, як раніше.

У той же час обраний президент вже оголосив про майбутнє призначення деяких «яструбів» в питаннях безпеки на ряд постів в новій адміністрації, що, мабуть, суперечить концепції «невтручання».

Зокрема, Трамп заявив про призначення відставного генерала Майкла Флінна на пост радника з національної безпеки, а конгресмена Майка Помпео - на пост глави ЦРУ.

Погляди як того, так і іншого не мають нічого спільного з ізоляціоністським світоглядом.

На пост представника США в ООН Трамп призначив губернатора Південної Кароліни Ніккі Хейлі. Як і Помпео, Хейлі - скоріше «яструб» з поглядами, характерними для республіканського істеблішменту.

Однак чи означають призначення Трампа, що інтервенційністські тенденції взяли в ньому верх над ізоляціоністськими?

Пріоритети Трампа в питаннях зовнішньої політики стануть яснішими, коли він призначить на ключові пости - в тому числі на посади голів Держдепартаменту та міноборони - своїх політичних союзників.

Раніше Трамп обіцяв, що під його керівництвом перевіреним стратегічним моделям буде покладено край.

«Ми повинні бути непередбачуваними, - заявляв Трамп. - І ми повинні бути непередбачуваними, починаючи з сьогоднішнього дня».

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...

"На жаль, це єдина втішна інформація": Загибель 6-річного хлопчика після удару росіян по Дніпропетровщині не підтвердилася

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:14

Внаслідок удару РФ по Синельниковому Дніпропетровської області у п’ятницю, 19 квітня, загинуло шестеро людей, серед яких двоє - діти. Раніше повідомлялося про загибель 6-річного хлопчика, але ця інформація не підтвердилася. Про це написав начальник Дні...