Досвід Латвії: Якою мовою має проводитися навчання у школах для нацменшин

Реформа освіти в Латвії передбачає, що навчання латиською становитиме 80 відсотків, мовою меншин 20.

Ілюстрація: ЖЖ

У столиці Латвії Ризі близько тисячі людей вийшли на акцію протесту проти збільшення частки навчання у школах державною латиською мовою, повідомляють Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Відзначається, що акцію організував "Російський союз Латвії". Наразі у Латвії у школах для національних меншин (у першу чергу російської) 60 відсотків викладання здійснюється державною мовою, 40 відсотків мовою меншини. Реформа освіти в Латвії передбачає, що навчання латиською становитиме 80 відсотків, мовою меншин 20.

Росіяни і "російськомовні" в Латвії вже кілька разів протестували проти цього. Організаторами протестів щоразу виступав "Російський союз Латвії". За даними латвійських спецслужб, ця політична партія пов’язана з Кремлем і отримує фінансування від Міністерства закордонних справ Росії.

"Влада послідовно не дає ходу нашим петиціям, законопроектам і поправкам до законів. Держава блокує діалог з питання російської освіти юридичними методами… Висловимо волю до збереження освіти рідною мовою на вулицях Риги", - заявила лідер "Російського союзу Латвії" Тетяна Жданок.

У даний час Сейм розглядає поправки до законів про освіту, які передбачають поступовий перехід навчання в середній школі на латиську мову з вересня 2019 року.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...