Довгоочікувана зустріч у Брюсселі: Подробиці саміту Україна-ЄС (фото, відео)

Згідно з інформацією прес-служби Єврокомісії, вже відбулася зустріч президента України Петра Порошенка з головою Європейської Ради Дональдом Туском і главою Європейської комісії Жаном-Клодом Юнкером.

Фото:facebоok

У Брюсселі в будівлі Європейської комісії (ЄК) проходить 18-й саміт Україна-ЄС. Згідно з інформацією на сайті Єврокомісії, вже відбулася зустріч президента України Петра Порошенка з головою Європейської Ради Дональдом Туском і главою Європейської комісії Жаном-Клодом Юнкером. Про це пише Обозреватель, інформують Патріоти України.

Порошенко, Юнкер і Туск також провели переговори з главою Європарламенту Мартіном Шульцем. Про це в своєму мікроблозі в Twitter повідомив прес-секретар президента України Святослав Цеголко.

Після цього до переговорів підключилися українські міністри і єврокомісари. У складі української делегації перебуває міністр закордонних справ Павло Клімкін.

"Сьогодні український день в столиці ЄС. Почав з інтерв'ю BBC World про європейську Україну і нашу спільну роботу. Не дивлячись на Brexit", - написав глава зовнішньополітичного відомства в своєму мікроблозі в Twitter.

"Ми здійснили більше реформ за останні 2,5 роки, ніж за всю історію пострадянської України", - наводить заяву Клімкіна мікроблог МЗС України в Twitter.

За попередньою інформацією, близько 15:00 мала відбутися спільна прес-конференція учасників заходу.

"24 листопада орієнтовно о 15:00 (за київським часом) відбудеться зустріч президента України Петра Порошенка, президента Європейської Ради Дональда Туска, президента Європейської комісії Жан-Клода Юнкера з представниками ЗМІ", - повідомлялося в анонсі на сайті українського лідера.

У Порошенка інформували, що в порядку денному саміту обговорення процесу політичних та економічних реформ в Україні, в тому числі за підтримки Євросоюзу.

"Глава держави обговорить з керівництвом ЄС ситуацію навколо Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, секторальне співробітництво в різних сферах, зокрема в галузі юстиції, свободи та безпеки. Серед питань порядку денного - також процес лібералізації візового режиму між Україною і ЄС", - сказано в повідомленні.

Учасники саміту на вищому рівні також обговорять питання торгового співробітництва, в тому числі тимчасове застосування поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі і секторальне співробітництво в сферах енергетики і транспорту.

"Сторони обговорять ситуацію в окупованих районах Донецької і Луганської областей, незаконне приєднання Автономної Республіки Крим і Севастополя Росією, стан реалізації Мінських угод, а також політику санкцій щодо Росії. Саміт також приділить увагу поточним подіям в Європейському Союзі, проблемам регіональної та зовнішньої політики ЄС", - додали в Адміністрації президента України.

За результатами саміту заплановано підписання низки двосторонніх документів між Україною та ЄС. Напередодні саміту Шульц назвав Україну "ключовим партнером для ЄС".

"Україна є ключовим партнером для ЄС. Сьогоднішній саміт Україна-ЄС є свідченням наших тісних і глибоких відносин", - написав він мікроблозі в Twitter.

"Під час саміту Україна-ЄС ми також віддаємо належне Євромайдану, прикладу мужності і рішучості", - підкреслив глава Європарламенту.

Шульц також заявив, що ряд застережень по розробці механізму призупинення, без якого неможливий прогрес щодо візової лібералізації для України, мають Франція, Бельгія, Італія і Німеччина.

Раніше про початок саміту на своїй сторінці в Facebook також повідомила перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко. "Саміт Україна-ЄС почався", - написала вона. Свій запис в соцмережі Геращенко супроводила спільним фото Порошенка, Туска, Юнкера і Шульца.

Вона також заявила, що внутрішні процедури Європейського Союзу не повинні впливати на рішення про надання безвізового режиму Україні.

"Позиція України, якщо говорити про безвізовий режим, залишається незмінною: Україна виконала всі 144 зобов'язання в рамках плану дій щодо візової лібералізації, і ми доносимо нашим партнерам ключовий сигнал, ми очікуємо виконання європейською стороною тієї позиції, що Україна повинна отримати безвізовий режим", - наводить слова Геращенко УНІАН.

"Будь-які внутрішні питання навряд чи повинні впливати на те, щоб Україна страждала від цих внутрішніх питань ... Українське суспільство має право очікувати безвізовий режим, мова йде про суспільство, про громадян України, а не про політиків", - додала перший віце спікер Ради.

Відзначимо, що український президент прибув до будівлі Європейської комісії близько 11:15 (12:15 за Києвом. - ред.). Вийшовши з автомобіля, він помахав рукою журналістам, однак відмовився відповідати на їхні запитання.

Чехія відкликає свого посла в Росії

неділя, 5 травень 2024, 16:06

Міністерство закордонних справ Чехії вирішило відкликати з посади посла в Росії Вітезслава Півоньку, який з 2022 року фізично перебуває в Празі. Цю інформацію голова відомства Ян Ліпавський підтвердило агентству ČTK, повідомляють Патріоти України. Рані...

У Бердянську знищили організатора катівень: У ГУР Міноборони розповіли подробиці (відео)

неділя, 5 травень 2024, 15:44

Головне управління розвідки Міноборони України підтвердило ліквідацію колаборанта в окупованому Бердянську Запорізької області й повідомило деякі подробиці з цього приводу, передають Патріоти України. Повідомляється, що 5 травня 2024 року близько 9:40 ...