Дуже тривалий термін: У ЄС виступили з несподіваною пропозицією по контракту "Газпрому" з "Нафтогазом

Нова угода з транзиту газу через територію України в ЄС, умови якої в черговому раунді переговорів у понеділок, 21 січня, обговорювали в Брюсселі, має бути укладена на термін понад 10 років, а обсяги поставок мають бути комерційно вигідними, що дозволить залучити в українську газотранспортну систему інвестора. Про це заявив віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович на брифінгу після закінчення переговорів, повідомляють Патріоти України.

"З нашої точки зору угода має бути тривалою – понад 10 років, а обсяги мають бути комерційно вигідними, щоб залучати конкурентоспроможного європейського інвестора в українську газотранспортну систему", - сказав він.
За словами Шефчовича, обсяги поставок, які будуть прописані в угоді, повинні відображати довгострокову перспективу. При цьому він висловив сподівання, що угода буде укладена до кінця року.

"Сподіваюся, що ми будемо мати підписаний контракт до кінця року, а довгостроковий транзит через Україну буде забезпечений", - сказав він.

Нагадаємо, на переговорах у Брюсселі Україна та Росія під пильним наглядом Європейської комісії намагались домовитися про новий контракт — на транзит газу до Європи. Чинний контракт спливає 31 грудня 2019 року. Без нового договору Україна ризикує вже наступного року втратити три мільярди доларів, які заробляє на перекачуванні блакитного палива з Росії в ЄС.
Стало відомо, що російська компанія "Газпром" пропонувала подовжити газові контракти з українським "Нафтогазом" після 2019 року навіть
"Газпром" пропонує навіть без консультацій подовжити газові контракти після 2019 року без проведення експертних консультацій. Міністр закордонних справ України висловив обурення з цього приводу. "Наше законодавство - європейське. Нові газові контракти мають базуватися на європейських правилах. Крапка", - підкреслив він.

"Ворог не припиняє спроб": У ДПСУ повідомили, де фіксують найбільше російських ДРГ

субота, 27 квітень 2024, 3:25

Наразі найбільша кількість спроб прориву російських диверсійно-розвідувальних груп фіксують у Сумській області. Днями прикордонники знову зафіксували таку спробу. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телеканалу "Еспресо",...

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...