"Его выбрал Кучма": У Путіна розказали, чому зробили ставку на Януковича

Янукович був ставлеником донецької олігархії, зокрема, Ахметова. І лише на цю олігархію й міг спиратися Кучма в останні роки свого президентства.

Леонід Кучма і Віктор Янукович. Ілюстрація:telegraf.com.ua

Колишній депутат Держдуми Росії, правозахисник В'ячеслав Ігрунов розповів про те, як російська влада на початку 2000-х років вирішила зробити ставку на фігуру Віктора Януковича в якості прем'єра під час президентства Леоніда Кучми. Про це він розповів в інтерв'ю російському виданню Московский комсомолец, інформують Патріоти України.

"Я особисто говорив про те, що ставку на цю людину (Януковича, - ред.) робити категорично не можна. Але мені відповідали: "Кучма сам у своїй країні розбереться", - розповів Ігрунов.

При цьому він зазначив, що Януковича вибрали тільки тому, що його вибрав Кучма. "Можу відкрити секрет: в 2002 році, коли вибирали прем'єра, Кучма сказав, що у нього є, звичайно, свій кандидат. Але оскільки відносини з Росією для нього пріоритетні, він не призначить нікого, хто виявиться неприйнятним для Москви. Він був готовий це питання узгоджувати. Але Росія миттєво погодилася на Януковича", - сказав колишній російський депутат.

Він також пояснив, навіщо Кучмі був потрібен Янукович. "Націоналістична Україна в 2002 році була жорстко проти Кучми. Пам'ятайте кампанію "Україна без Кучми"? У нього був тільки один шанс: зробити ставку на людину, що представляє більшість України, більшу частину економіки України - тобто південний схід.

І перш за все - Донбас. Іншої людини, яка представляла би Південний Схід, і мала би досвід, і була би на очах, не було. Янукович був ставлеником донецької олігархії, зокрема, Ахметова. Тільки на цю олігархію і міг спиратися Кучма в останні роки свого президентства.

Тому він призначив Януковича. Це була найбільша помилка Кучми і втрата для Росії. Москва мала сказати: Україна заслуговує більш ефективного, більш яскравого кандидата в президенти. Але Росія без найменших зауважень прийняла вибір Кучми", - зазначив Ігрунов.

За його словами, Путін вважав, що "у нього своїх справ по горло, і навіщо йому втручатися в українські справи, якщо там є Кучма, з яким у нього довірчі відносини".

"В результаті сталася помаранчева революція, і в Кремлі прийшли до висновку, що раз ми не вміємо впливати на те, що відбувається в інших країнах, то і не будемо. Нехай роблять все, що завгодно, нехай тільки платять справно за наш газ", - зазначив екс-депутат, відмовившись при цьому називати джерело цієї інформації.

"Ідея була в тому, що ми будемо продавати їм енергоносії за ринковими цінами, вони не витримають цього з їх неефективною економікою. І тоді, відповідно до популярної в єльцинський період тези, "самі приповзуть". Це була помилкова стратегія.

Не кажучи вже про основну помилку, зроблену ще за часів Єльцина: нас це не цікавить, нехай роблять у себе, що хочуть. Ось ці помилки і привели до сьогоднішнього стану", - уклав Ігрунов.

Генсек НАТО уперше здійснив політ на винищувачі Eurofighter (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 19:27

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Німеччини 25 квітня вперше політав на винищувачі Eurofighter. Про це у четвер, 25 квітня, повідомила пресслужба Північноатлантичного альянсу, передають Патріоти України. Столтенберг здійснив п...

Там якраз стояв потяг із пасажирами: Окупанти вдарили ракетою по залізничному вокзалу в Балаклії

четвер, 25 квітень 2024, 19:14

У четвер 25 квітня російські окупанти обстріляли місто Балаклія в Ізюмському районі. Вибухи почали лунати о 16:47. За інформацією начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, ворог поцілив по території біля залізничного во...