"Гібридні ігри", або Як Британія може вплинути на Путіна, - Forbes

Рівно місяць тому Росія атакувала українські кораблі і схопила 24 українських моряків у міжнародних водах. Виникає питання, чому Росія взагалі їх атакувала? І чому схоплені моряки досі у в’язниці? Якщо відкинути російську окупацію Криму, Москва, схоже, повністю проігнорувала той факт, що Чорне море - вільна акваторія для мореплавства. Про це пише Forbes, нагадуючи також угоду між Києвом і Москвою від 2003 року, яка гарантує безперешкодний доступ до Керченської протоки і Азовського моря, повідомляють Патріоти України.

Видання радить поглянути на економіку, щоб знайти причину, чому Володимир Путін шукає заморських елементів відволікання. ВВП Росії зріс лише на 1,5% за рік, станом на третій квартал 2018-го. Скорочення економіки негативно вплинуло на комунальні послуги і забезпечення продовольством, транспорт, громадське управління, оборону й інформаційну сферу. Короткострокове пожвавлення економіки через проведення Чемпіонату світу з футболу почало затухати.

Якщо додати сюди ще скорочення виробництва у важкому і аграрному секторі, тоді стає зрозумілим, що ситуація в Росії не проста. І якби вона була нормальною демократією, то популярність її лідера стрімко падала б. Видання також вказує на те, що рівень доходів росіян падає, а безробіття в країні зросло до 4,8% у минулому місці. В цей час, індекс впевненості бізнесу в Росії теж погіршився. Тож швидкого повернення до зростання кількості робочих місць в країні чекати не доводиться. Шукаючи міжнародної підтримки, родичі схоплених українських моряків написали листа її високості королеві Єлизаветі ІІ, в якій попросили використати свою «репутацію і вплив», щоб змусити Путіна відпустити їх.

Велика Британія відповіла сигналом підтримки. Зрештою, після отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля в Солсбері і ще трьох людей, відносини між Лондоном і Москвою не найкращі. Видання називає сигналом солідарності те, що корабель королівських ВМС HMS Echo був відправлений у Чорне море. А міністр оборони Гевін Вільямсон сказав, що присутність британського корабля в акваторії – це демонстрація підтримки України перед зростанням російської агресії. За ним в Чорне море прибудуть інші британські судна в рамках планів щодо більшої присутності Британії в регіоні.

«Ми кажемо Росії і Володимиру Путіну: не можна продовжувати діяти без врахування і дотримання міжнародних законів чи міжнародних норм», - сказав Вільямсон. «Це той сигнал, який необхідно послати. Якою б хиткою не була економіка, не можна шукати відволікаючих факторів за кордоном. Так жодна країна не повинна поводитися в 2018 році чи взагалі будь-коли», - йдеться в статті.

Forbes зауважує, що відправка британських кораблів у Чорне море не повинно нагадувати часи Британської імперії. Адже то була інша ера. І з тих пір більшість країн, які колись стали британськими колоніями, відновили свою повну незалежність. Навряд чи дії Британії якось похитнуть Володимира Путіна. Однак, не варто дивуватися, якщо він раптом вирішить вчинити надзвичайно цинічно і відпустить 24 українців на Різдво. Це був би хороший жест, але точно не доброї волі. Не варто дозволяти дурити себе. Це буде чергова публічна вистава від «майстра політичних образів». З іншого боку, якщо він відпустить українських моряків на свята, це може дати підстави для заяв, що дії Британії змусили його піти на поступки. І от цього російський автократ не хотів би в жодному разі.

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...