І знову - Зеленський: Що пишуть про Володимира Зеленського світові ЗМІ

Західні журналісти називають його джокером і дивуються непередбачуваності української політики.

Зеленський у серіалі Слуга народу / Фото: Студія Квартал 95У міру того, як соціологічні опитування закріплюють за Володимиром Зеленським перше місце серед симпатій виборців, світові ЗМІ все більше звертають увагу на найбільш несподіваного кандидата виборів, повідомляють Патріоти України.

1 березня в британській газеті The Guardian вийшла публікація під назвою Не жарт: комік виходить на перший план у змаганні за посаду президента України. Ряд аналогічних матеріалів, які розповідають західним читачам про українського кандидата №1, були також опубліковані в світових ЗМІ за останні тижні.
У них західні журналісти називають Зеленського "джокером", аналізують його всенародну популярність, політичну недосвідченість та зв'язки з олігархом Ігорем Коломойським, а також дивуються непередбачуваності української політики.

Публікуємо фрагменти з найбільш цікавих зарубіжних матеріалів про Зеленського.

The Guardian

Володимир Зеленський може просто продовжувати собі жартувати, щоб стати наступним лідером України. Комедійний актор, який зіграв вчителя, що несподівано стає президентом після того, як його тиради проти корумпованих політиків отримали вірусну популярність, тепер Зеленський претендує на найвищу посаду в реальному житті і має перевагу в 10% у деяких соціологічних опитуваннях.

Це найбільш неординарна президентська кампанія в історії України. Оголосивши про висунення своєї кандидатури напередодні Нового року, Зеленський вийшов на перше місце, протиставивши свій екранний образ - добросердечного обивателя, який розмовляє характерним хрипким басом - правлячому класу країни, що викликає суспільне невдоволення. Його політична партія та телешоу мають одну і ту ж назву - Слуга народу. [...]

В Україні, де лише один президент зміг переобратися на другий термін з моменту здобуття незалежності в 1991 році, однією з найбільших переваг Зеленського може бути те, що він не настільки давно залучений у політику, щоб накликати на себе гнів виборців.

Політичні настрої в Україні обернулися проти істеблішменту - і можливо, не дарма. Незважаючи на те, що економіка стабілізувалася, нерівність та корупція як і раніше широко поширені, рахунки за комунальні послуги зросли, а сяйво революції 2014 року затьмарилося, у той час як лише одиниці з корумпованих чиновників опинилися у в'язниці. [...]

Однак відсутність політичного досвіду у Зеленського за межами телекомедії спровокувала критику на його адресу. Його зустріч з європейськими послами обернулася фіаско, повідомили декілька з них журналісту The Guardian. "Їхня реакція була такою: це що, якийсь жарт? - сказав один з дипломатів. - Деякі пункти його програми добре виглядають на папері, але коли справа доходить до обговорення, він фактично не здатний вести дискусію про свої політичні погляди".

На тлі ретельних розслідувань [про Зеленського] також виникли запитання до більш раннього бізнесу його компанії в Росії і його залежності від [олігарха Ігоря] Коломойського, у тому числі щодо доступу до телеефіру. [...]

Ділові зв'язки Зеленського розкритикували також через його заяви, що всі телевізійні канали в Україні контролюються олігархами, тому його відносини з Коломойським необхідні для ведення бізнесу. [...]

І хоча він залишається лідером на даний момент, аналітики попереджають, що слабка партійна структура та занадто молода база підтримки можуть зробити Зеленського вразливим для більш досвідчених учасників кампанії у міру наближення дня виборів.

Associated Press

В Україні Володимир Зеленський провів більше 20 років, виступаючи в якості гумориста та приправляючи свої традиційні комічні шоу пародіями на політиків. Тому коли його продюсерській компанії знадобився актор, щоб зіграти обивателя, який несподівано став президентом, Зеленський був очевидним вибором.

Але в реальному життєвому випадку, який ще більше схожий на художню пародію, аніж навпаки, Зеленський - 41-річна зірка кіно і телебачення, який грає президента в популярному серіалі, - тепер є головним кандидатом на майбутніх президентських виборах в Україні. Це роль, до якої він ставиться з усією серйозністю. [...]

Його шоу [серіал Слуга народу за участю Зеленського в ролі президента] повне грубого гумору та слів на три літери, однак недосвідчений президент Голобородько - хороший лідер, який чесно намагається служити народу. Неясно, якою мірою популярність кампанії Зеленського обумовлена його репутацією знаменитості або ж колективним прагненням саме до такої постаті, як його персонаж у президентському кріслі, в умовах сильної втоми суспільства від нинішньої політичної еліти. [...]

"Зеленському вдалося залучити розгніваних виборців, які втратили довіру до нинішніх політиків", - говорить Віктор Зам'ятін, аналітик з київського Центру Разумкова.

The Independent

Українській демократії може бракувати багатьох важливих речей, проте в тому, що стосується принципу широкої участі, вона перевершує багатьох, доходячи навіть до крайності. [...]

Деякі імена [з 44 учасників виборчої кампанії] добре знайомі, хоча на типових кандидатів у президенти вони зовсім не схожі. [...]

Одна з фігур, чия популярність постійно зростає - джокер у колоді, Володимир Зеленський. [...]

Розважлива кампанія Зеленського заснована на залученні розчарованих виборців і прагне зробити своєю перевагою ті коливання [у громадській думці], які привели до перемоги Дональда Трампа [в США] і до Brexit [у Великій Британії].

Його головна перевага в тому, що люди вже знають його. Його комедійний колектив Квартал 95 - загальна назва в Україні. [...] А телевізійний образ аутсайдера, який вривається в політику, підживлює його популярність.

"Цей міф про те, що він може прийти з народу, щоб стати президентом, дуже сильний, - каже незалежний експерт Володимир Фесенко. - Це суцільна ілюзія, яка ніяк не допомагає його підготовці до управління країною, однак вона є проблемою для старої гвардії, що протистоїть Зеленському".

Незважаючи на відсутність політичного досвіду, Зеленський проявив міцну політичну інтуїцію, зосередившись на позитивних темах "національної мрії" та "національного оновлення". Це різко контрастує з агресивною патріотичною позицією Порошенка, спрямованою проти Тимошенко, і настільки ж агресивною популістської позицією Тимошенко, спрямованою проти Порошенка.

Світові ЗМІ відзначають, що риторика Зеленського часом вигідно відрізняється від конкурентів / Фото: Володимир Зеленський via FacebookЗа словами досвідченого дослідника громадської думки в Україні Володимира Паніотто, директора Київського міжнародного інституту соціології, лише три кандидати - Зеленський, Тимошенко і Порошенко - мають шанс опинитися в другому турі виборів. І на цьому етапі кампанії в рівні їхньої підтримки не так вже й багато відмінностей, додає він.

Однак значна частина потенційного електорату Зеленського ще не перевірена [практикою]. З одного боку, він у кращому становищі і отримує вигоду з хвилі недовіри до політики і політиків. Однак його молоді прихильники, як правило, найрідше беруть участь у голосуванні. Крім того, Зеленський піддавався найменшому вивченню з усіх трьох кандидатів, і цілком може зіткнутися з проблемами, оскільки протягом тижнів, які залишилися до виборів, негативна агітація буде тільки посилюватися.

Одна з його відомих слабкостей - близькість до опального олігарха Ігоря Коломойського, бізнес-партнера Зеленського. Його противники вже посилюють атаки на цьому фронті.

Багато хто чекає, що на цих виборах в Україні рівень конкуренції і суперництва буде одним з найвищих за останній час.

Reuters

У відомому українському телесеріалі комік Володимир Зеленський грає президента, який відрізняється неухильної чесністю і обводить навколо пальця корумпованих законодавців та тіньових бізнесменів, які намагаються встати у нього на шляху.

Персонаж Зеленського в серіалі Слуга народу здобув любов українців, які втомилися від того, як керують їхньою країною з 1991 року, коли Україна стала незалежною. На президентських виборах 31 березня у них є шанс перетворити фантазію на реальність.

Критики підіймають питання про політичну недосвідченість Зеленського, тоді як інвесторів турбує ще більша невизначеність, ніж у випадку з Порошенком. У разі якщо Зеленський переможе на виборах, він буде керувати країною, яка перебуває в стані війни і потребує фундаментальних змін. [...]

Як не парадоксально, з огляду на бездоганну репутацію його вигаданого президента, Зеленський змушений захищатися від підозр, що в реальному житті він є маріонеткою Ігоря Коломойського - відомого українського олігарха, чий телеканал транслює шоу Зеленського.

Зеленський наполягає на тому, що у нього строго професійні відносини з Коломойським. Він каже, що не збирається, як побоюються деякі, повертати найбільший банк України, Приватбанк, Коломойському у разі перемоги на виборах.

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - Фурса

четвер, 28 березень 2024, 16:50

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:. "Абсолютно природне небажання. Яке розум...

"Вони володіють українською мовою або суржиком": У Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні завдання російських ДРГ у разі появи на Київщині

четвер, 28 березень 2024, 16:39

Проникнення розвідувально-диверсійних груп ворога в столицю може вплинути на рівень застосування Росією масованих атак, це надзвичайно серйозно. Про це повідомив військовослужбовець ЗСУ, голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в етер...