Як Росія мститиметься за збитий Іл-20 біля берегів Сирії (карти, відео)

Єврейська держава зробило те, що не спромігся Пентагон, знищивши сотні «вагнерівців» в їх безумній атаці. Розгромлена база в Латакії через непрофесіоналізм російських ППО це ще таке. Знищити власний літак через «підставу» ЦАХАЛ - набагато ганебніше

Всю відповідальність за інцидент Кремль поклав на Ізраїль, який нібито вчасно не попередив РФ про атаку й прикривав російським літаком свої винищувачі F-16. У Москві розцінили дії Ізраїлю, як ворожі й "залишили за собою право на адекватні дії у відповідь", нагадують Патріоти України.

На що здатна Росія у відношенні до Ізраїлю, і чи буде загострення відносин між країнами.

Хто винен насправді

Іл-20 Міноборони РФ зник над Середземним морем за 35 кілометрів від узбережжя Сирії пізно ввечері 17 вересня. Як уточнили в російському відомстві, "відмітка Іл-20 на радарах управління авіацією зникла під час атаки чотирьох ізраїльських літаків F-16 по сирійських об'єктах у провінції Латакія".

Збитий Іл-20 над Сирією: як РФ помститься за своїх

Майже у цей же час, як повідомили в Міноборони РФ, були зафіксовані пуски ракет з французького фрегата "Овернь". Однак незабаром після цих заяв, Франція спростувала свою причетність до інциденту.

Росіяни організували пошуково-рятувальну операцію після зникнення Іл-20 в Сирії. Чиновники у РФ відмовлялися вірити в те, що його збили війська Башара Асада.

Однак пізніше Міноборони РФ усе ж підтвердили, що літак Іл-20 був збитий в небі над Сирією ракетою С-200 сирійської ППО. Агентство CNN, посилаючись на власні джерела, стверджує, що у повітряне судно вдарили тією ж системою ППО, яку Кремль декілька років тому продав сирійцям.

Збитий Іл-20 над Сирією: як РФ помститься за своїх

Збитий Іл-20 над Сирією: як РФ помститься за своїх

Збитий Іл-20 над Сирією: як РФ помститься за своїх

Незважаючи на всі докази причетності сил сирійського правителя Башара Асада, Росія звинуватила в катастрофі Ізраїль, стверджуючи, що збитим літаком нібито прикривалися його винищувачі F-16.

У Міноборони РФ заявили, що Ізраїль не попередив командування російського угрупування військ про плановану атаку в Латакії. Інформація про маневри надійшла на гарячу лінію за хвилину до удару, що не дозволило вивести Іл-20 у безпечну зону.

У російському оборонному відомстві розцінили дії Ізраїлю, як ворожі, й "залишили за собою право на адекватні дії у відповідь".

Якої відповіді чекати від Росії

Військові й міжнародні експерти, яких ми опитали, зійшлися на тому, що ніякої ескалації конфлікту між РФ й Ізраїлем не буде.

Міжнародник Юлія Осмоловська нагадала про інцидент зі збитим турецькими силами російським СУ-24 у 2015 році : "Сторонам вдалося цей інцидент врегулювати, враховуючи ті стратегічні речі, які є в порядку денному двосторонніх відносин. Що стосується Ізраїлю, я б не зменшувала стратегічного значення Ізраїлю для РФ. Він не менш стратегічно важливий, ніж Туреччина. Не думаю, що можуть бути конкретні загострення".

Збитий Іл-20 над Сирією: як РФ помститься за своїхЗа словами міжнародника Олександра Парахонського, Росія також не зважиться "атакувати" Ізраїль — через його підтримку з боку Заходу і США.

"Усе спишуть на випадковість, бо не росіянам, ні Ізраїлю не має потреби загострювати ситуацію. Можуть відбуватися якісь символічні дипломатичні акції, покричати, що так не можна, можуть в ООН щось почати говорити, але нічого вони з Ізраїлем не зроблять. Він має серйозну підтримку в Америці, тому Росія просто не зможе", — сказав експерт.

Досить іронічно відповів на погрози Ізраїлю з боку РФ капітан ВМС США Гаррі Табах військовий навіть висловив надію на швидку адекватну відповідь.

"Нехай вони спробують. Я б хотів подивитися, як їхні літаки, їхні знамениті С300 і С400 будуть знищувати ізраїльські F-35", — сказав Табах.

Але один спосіб помститися Ізраїлю, на думку дипломата Богдана Яременка, у Росії все ж є.

"Швидше за все, мова йде про речі, широко відомі в експертному світі, але про яких менше пишеть у пресі. Певні підривні дії, які створять дуже серйозні асиметричні загрози для безпеки Ізраїлю. Озброєння ворожих Ізраїлю угруповань, наприклад, ХАМАС, надання їм визначених ракетних систем, якогось обладнання", — розповів він.

А що ж Ізраїль

Обвинувачувана держава довго мовчала щодо цього інциденту. Ближче до вечора 18 вересня, як повідомляє Telegram-канал "RT російською", в ізраїльській армії висловили співчуття загиблим і пообіцяли надати уряду РФ всю необхідну інформацію для розслідування цієї ситуації.

Водночас Тель-Авів поклав всю відповідальність за інцидент з російським літаком на Дамаск. Ізраїльські військові стверджують, що сповіщали російських колег про авіанальоти, задіявши існуючий механізм комунікацій. Там також повідомили, що в момент пуску ракети сирійської ППО літаки F-16 були вже на ізраїльській території.

Джерело: Обозреватель

Намагалася вплинути на Європарламент: У Польщі викрили шпигунську мережу Росії

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:50

Сайт Voice of Europe, який просуває російську пропаганду, країна-агресор Росія використовувала, зокрема, для послаблення позицій Польщі в Європейському союзі. Про це повідомив "Радіо Свобода" речник міністра-координатора спеціальних служб Польщі Яцек ...

Є вагома причина: Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпіади у Парижі,

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:30

Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпійських ігор у Парижі. Побоювання, зокрема, викликані терактом у Підмосков'ї, передають Патріоти України з посиланням на Europe 1. Джерело видання у головному управлінні внутрішньої без...