Як РПЦ рятує "свою" Вінницю: Інтерв’ю надісланого на заміну "розкольникам" архієпископа УПЦ (МП) Варсонофія

Приїхавши до Вінниці, Варсонофій устиг заявити, що не збирається воювати із митрополитом Симеоном.

Новоприбулий до Вінниці архієпископ Варсонофій. Ілюстрація: Главком.

Після резонансного рішення митрополита Вінницького і Барського Симеона перейти з церкви Московського патріархату до Православної церкви України, російська церква позбавила його сану і забрала управління єпархією. На заміну Симеону до Вінницької єпархії Російська церква направила 18 грудня архієпископа Варсонофія, в миру Василя Столяра, уродженця Ладижина Вінницької області. Приїхавши до Вінниці він устиг заявити, що не збирається воювати із митрополитом Симеоном. Між тим, каже, що є гарячі голови які закликають таки повернути контроль за всією єпархією, яка пішла за Симеоном в Українську церкву, і Спасо-Преображенським храмом, де служив і продовжуватиме служити сам митрополит Симеон. Релігійна громада не збирається віддавати собор Московському патріархату. В інтерв’ю новоприбулий до Вінниці Варсонофій розповів про те, як Московська церква збирається відстоювати Спасо-Преображенський собор, який за собою залишив Симеон, а також про те, скільки парафій залишилися вірними УПЦ МП. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із його міркуваннями.

Після вашого приїзду у Вінницю, де ви оселилися у місті, яка ситуація у єпархії?

Ми зі свого боку стараємося не створювати напруження. Хоча зрозуміло, що не зовсім правильний був вчинок, коли був приватизований, на себе переписаний храм, єпархіальне управління. Думки були різні тут. Є люди, які говорять, що, давайте, підемо до владики вимагати, щоби він повернув.

Ви маєте на увазі те, що владика Симеон «переписав» на себе Спасо-Преображенський собор?

Так. І кафедральне управління… Мені так сказали, хоча я особисто не знаю, будемо вивчати ситуацію. Хоча собор не можна приватизувати тому, що це пам’ятка архітектури.

Контроль за храмом залишається за митрополитом Симеоном?

Так. Це зрозуміло.

Якщо не у Спасо-Преображенському соборі, то де служитимете?

Поки що вирішується. Поки їздитиму по різних храмах.

У своїх коментарях ви називали Хресто-Воздвиженський храм та храм на П'ятничанах (один з районів у Вінниці)

Так, ці храми є основними, де буду поки служити. Щодо Спасо-Преображенського храму, то там я нині служити не можу. Тим більше, що там, говорять, вже охорона є.

Ви самі її бачили?

Коли я їхав у Вінницю, мене попередили, щоби я туди не йшов, щоби не провокувати конфлікт. Я пообіцяв, що я їду до людей і не налаштований туди іти (до Спасо-Преображенського собору).

Чи є необхідність поспілкуватися із владикою Симеоном, можливо, знайти вихід із конфліктної ситуації, компроміс?І який він би міг бути?

У нього зрозуміла позиція, він висловив її в інтерв’ю. Поки не бачу смислу в такому спілкуванні.

Скільки парафій у вашій єпархії, скільки з них не підтримали владику Симеона?

Точно не можу сказати. Вчора, коли ми збиралися, якщо ви бачили на фотографіях, у нас був повний зал людей (мається на увазі Єпархіальне зібрання, а потім зібрання з благочинними). Не було десь 30 священників, а всього є 250.

Ви згадали вчорашнє (18 грудня) Єпархіальне зібрання, а потім зібрання з благочинними. Які рішення були ухвалені?

Відбулося щорічне зібрання. Тому, перш за все, вирішувалися планові питання. Якісь ключові рішення не приймалися. Нагальне питання було обрати секретаря. Також з Вінницького району від нас пішов благочинний. Батюшки пішли, порадилися, запропонували нову кандидатуру і проголосували за кандидатуру нового благочинного. Щодо ситуації в єпархії, то тут потрібно бачити документи і в правовому полі вирішувати проблему. Це питання не підіймалося тому, що воно не вирішується на зібранні священників.

Можна говорити про те, що єпархія розділилася?

Однозначно, так. Але не можемо сказати, що на дві частини. Адже відійшло тільки 30 парафій, залишилося 220. Тобто слід говорити про те, що частина відкололася.

Митрополит Симеон розповів, що ієрархи після його рішення про перехід до нової церкви писали йому «Іудо, тебе чекає гілляка». Як до ставитеся до таких погроз, хіба це коректно?

Я не чув про погрози. Він вчинив негарно. Чому говорять «іудо»? Тому що він багатьом батюшкам, наскільки мені розповідали, говорив, що нікуди не переходить, залишається з ними. Тобто він обманював їх, бо ж до останнього моменту казав, що нікуди не переходить. Ну а які можуть бути погрози владиці?

Також за словами митрополита Симеона, ще до Об’єднавчого собору до УПЦ МП подзвонили з Москви і сказали, що у церкві має пройти чистка всіх «націоналістів». Що вам про це відомо?

Вперше про таке чую. Це однозначно якийсь фейк.

Чи кликали особисто вас на Об’єднавчий собор до Києва, чи отримували ви лист-запрошення від патріарха Варфоломія?

Мабуть, лист надходив до канцелярії церкви, а не на особисту пошту.

Верховна Рада збирається ухвалити закон про перейменування УПЦ МП. Приймете зміни?

Поки ми не обговорювали як діятимемо у цьому разі. Про юридичний бік я не можу говорити, бо цим займатиметься юридичний відділ.

Джерело: Главком

У Харківській області дрон окупантів влучив у машину волонтерів – ОВА

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:28

26 квітня безпілотник, скерований армією країни-агресора Росії, атакував цивільний автомобіль у Харківській області. Про це голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив у Telegram, передають Патріоти України. За його словами, інцид...

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...