Якомога швидше: Європарламент проголосував за невідкладне надання Україні безвізового статусу

Доповідь з цього питання схвалена переважною більшістю голосів в четвер у Страсбурзі комітетом ЄП у закордонних справах.

Європарламент. Фото: zn.ua.

В Європарламенті схвалили рекомендаційне рішення якомога швидше скасувати візові вимоги для українських громадян для короткострокових подорожей Шенгенською зоною. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на українські ЗМІ.

Доповідь з цього питання схвалена переважною більшістю голосів в четвер у Страсбурзі комітетом ЄП у закордонних справах. "Безвізовий режим має бути наданий якомога швидше і без будь-яких затримок, що є визнанням прогресу країни, досягнутим на її європейському шляху після протестів Євромайдану два роки тому, коли українська нація в боротьбі відстояла свій європейський шлях і європейські демократичні цінності", - йдеться в доповіді комітету, автором якого є польський депутат Яцек Саріуш-Вольський.

Польський політик наполегливо звернувся до колег «з ентузіазмом» підтримати це питання, адже Україна заслуговує на безвізовий режим з ЄС. При цьому члени комітету відзначили, що скасування візових вимог для українців має відбутися незалежно від процесу прийняття в ЄС.

"Комітет у закордонних справах закликає комітет з питань громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ, як відповідальний комітет з цього питання, внести пропозиції Європарламенту і прийняти в першому читанні пропозиції Єврокомісії (щодо скасування візових вимог для українських громадян - ред.)", - йдеться в доповіді Саріуша-Вольського.

При цьому депутати категорично не підтримали дві поправки в проект доповіді про відхилення безвізового режиму для України. З такою ініціативою виступили французький депутат правої радикальної групи Європа націй і свободи Жан-Люк Шаффхаузер і позафракційний грецький націоналіст Георгіос Епітідеос.

У той же час комітет із закордонних справ має лише дорадчу функцію в питанні безвізового режиму для України, а головні рекомендації готує доповідач Марія Габріел (депутат з Болгарії), які повинен затвердити комітет з питань громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ. Але, як повідомили в цьому комітеті, питання безвіза для українців не буде розглянуто на найближчих засіданнях наступного тижня, отже, до нього повернуться лише у вересні.

Нехай Путін здогадується, що ми можемо зробити: Сікорський зробив заяву про західні війська

неділя, 5 травень 2024, 9:40

Господаря Кремля Володимира Путіна треба тримати в невизначеності, щодо можливих кроків Заходу. Про це заявив очільник МЗС Польщі Радослав Сікорський в інтерв’ю BBC World, передає RMF 24. Посилаючись на слова президента Франції Емманюеля Макрона про те...

Білий дім поділивмя розрахунками де окупації України: Салліван спрогнозував, коли ЗСУ перейдуть в стратегічний контрнаступ

неділя, 5 травень 2024, 8:47

Україна після отримання військової допомоги США планує розпочати новий контрнаступ у 2025 році. Про це у суботу, 4 травня, заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, передає FT. Так, Салліван сказав, що він очікує "прогресу Рос...