Янукович по-африканськи: Сенегал і Нігерія приготувалися до вторгнення в Гамбію

Президент Гамбії Яхья Джамме відмовився залишати свій пост 19 січня опівночі за Гринвічем, коли закінчився термін його повноважень.

51-річний Яхья Джамме займає президентський пост з 1994 року. Фото: REUTERS.

Збройні сили Сенегалу та Нігерії приготувалися вторгнутися в Гамбію, якщо Яхья Джамме, який очолює країну з 1994 року, не покине свій пост, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

У грудні 2016-го в Гамбії пройшли президентські вибори, на яких переміг опозиційний кандидат Адам Барроу, який набрав 45,5% голосів, в той час як за Джамме проголосували 36,7% виборців. Джамме спочатку визнав поразку, але через деякий час відкинув результати виборів. Він мотивував це "серйозними порушеннями", на які нібито пішли його опоненти, і заявив, що організовує нові вибори.

17 січня Джамме ввів в країні 90-денний надзвичайний стан, а парламент продовжили його повноваження на три місяці. Цей термін обумовлений тримісячним розглядом судом позову Джамме, який він подав, щоб оскаржити результати виборів. Через загострення політичної ситуації Гамбії терміново залишають британські і голландські туристи.

Тепер Сенегал оприлюднив заяву, в якій говориться, що армія приведена в повну готовність і буде діяти, якщо влада не знайде політичного вирішення кризи. У Сенегалі зараз знаходиться і опозиціонер Адам Барроу, що виграв вибори.

До заяви Сенегалу приєдналася Нігерія, заявивши, що підтримає сенегальські сухопутні війська в разі вторгнення в Гамбії. Гана також виділила сухопутні війська. Регулярні збройні сили Сенегалу налічують близько 20 тисяч осіб, збройні сили Гамбії - близько 2,5 тисяч. Сенегал отримав дозвіл на вторгнення від Економічного співтовариства країн Західної Африки (ЕКОВАС). Воно підтримало перемогу на виборах Барроу. Африканський союз також заявив, що вважає Барроу обраним президентом з 19 січня. Цю дату назвали останнім днем, коли Джамме знаходиться в статусі президента Гамбії.

Місцеві жителі роблять необхідні запаси - води і їжі, а деякі залишають Гамбії. Соратники Джамме залишають його - вже чотири міністри подали у відставку.

Для довідки: 51-річний Яхья Джамме прийшов до влади в 1994 році в результаті військового перевороту, в ході якого було скинуто президента Дауда Кайраба Джавара, що правив країною з 1965 року.

"Процес має йти": Кремль погрожує вбивати українців, навіть якщо настане перемир'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:53

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров заявив, що Росія не збирається переривати бойові дії в Україні в разі початку переговорів щодо війни, яку розв'язала. Про це Лавров заявив в інтерв'ю росЗМІ, коментуючи домовленості, які нібито о...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...