Є що приховувати? Результати експертизи щодо вибуху міномета "Молот" на полігоні засекретили, - нардеп

Військова прокуратура засекретила висновки експертизи, проведеної після вибуху міномету "Молот" під час навчань на полігоні. Про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський на засіданні комітету, повідомляють Патріоти України.

“Це недопустима ситуація. Я публічно звертаюся до Юрія Луценка, я хочу терміново з ним провести нараду і отримати відповідь, навіщо військова прокуратура ховає від суспільства результати експертизи, чому вона не дає відповіді на питання, поставлені членами комітету”, - сказав Пашинський.

Також він публічно звернувся з цього приводу до міністра юстиції Павла Петренка. Крім того, Пашинський додав, що має намір зустрітися з Луценком вже завтра. “Я хочу попросити всіх членів комітету долучитися до цієї роботи. Я думаю, що або завтра в обідню перерву, або найближчим часом (зустрітися з очільником ГПУ — ред.)”, - сказав він. Комітет ухвалив рішення офіційно звернутися до генпрокурора з тим, щоб він провів службове розслідування і забезпечив надання членам комітету результатів експертизи. Слід зазначити, що на комітет не прийшов жоден представник Генеральної прокуратури або, зокрема, військової прокуратури.

З’явилися лише представники Міністерства внутрішніх справ та Генерального штабу. Від Генштабу виступив генерал Іван Лісовий, який зазначив, що у Збройних сил немає претензій до експлуатації міномету “Молот”. “На сьогодні цей міномет зіграв основну роль у вогневому ураженні на фронті. Він складає більшу частину мінометів, які є на озброєнні”, - сказав він. Також генерал заявив, що причин вибуху міномета може бути три: або подвійне заряджання, або несправність самої міни, або несправність підривника.

Він також зазначив, що всі три причини мав би контролювати особовий склад. “Ці три питання — міна, подвійне заряджання, підривник — це контролює особовий склад. Напевно в цьому є упущення”, - сказав він. Водночас Лісовий визнав, що у частині мінометів були неякісні запобіжники і бійці заміняли їх запобіжниками від мінометів радянського виробництва, оскільки ті є ідентичними. На запитання Пашинського, чи правда, що на мінометах штатні запобіжники були скручені і стояли нештатні, генерал відповів: “Був такий момент, що із заводу нам надійшли 45 запобіжники, які були перекалені, ми поставили запобіжники радянського зразка і жоден з них не відмовив і не розірвався”.

Джерело: УНІАН

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...