Інавгурація Путіна: Хто привітав президента РФ зі вступом на посаду і чого після цього чекати

Першим привітав Володимира Путіна Китай.

Хто привітав Путіна з інавгурацією. Ілюстрація:mintpressnews.comНезважаючи на те, що світові лідери не були присутні на інавгурації Володимира Путіна, деякі з них все ж привітали його зі вступом на посаду глави Росії. Частина обмежилася протокольними привітаннями, а деякі вклали в них прихований сенс. Про це пише kp.ua, передають Патріоти України.

Трамп особисто, Сі Цзіньпін - через посередника

Першим привітав Володимира Путіна Китай. Але що примітно, не сам голова КНР Сі Цзіньпін, а всього лише представник китайського МЗС Ген Шуан.

"Завдяки особистим зусиллям президента Путіна і голови Сі Цзіньпіна російсько-китайські відносини постійно підтримують високий рівень розвитку. Сторони підтримують тісний контакт на всіх рівнях", - заявив представник Китаю.

Але сам факт того, що привітання лідера Росії виходило не особисто від китайського лідера, дозволяє припустити, що між двома країнами не все так гладко, як намагається показати російська сторона.

Президент США Дональд Трамп також привітав Путіна з офіційним вступом на посаду.

"Президент вітає його і з нетерпінням чекає того часу, коли ми, як ми сподіваємося, зможемо налагодити відносини з Росією", - заявила прес-секретар Білого дому Сара Сандерс. І тут міститься відкритий натяк на бажання зустрічі, про яку вже давно говорить сам Трамп.

Меркель і Макрон не вітали, але їдуть в гості

Канцлер Німеччини Ангела Меркель поки не вітала Володимира Путіна з інавгурацією, оскільки вона вже його привітала відразу після перемоги на березневих виборах.

"Шановний пане президенте, від щирого серця вітаю вас з черговим обранням президентом Російської Федерації. Сьогодні як ніколи важливо продовжувати діалог і підтримувати відносини між нашими державами і народами", - заявила вона тоді.

В адміністрації російського президента і в німецькому уряді вже заявили, що Меркель відвідає Сочі з робочим візитом 18 травня, де проведе переговори з Путіним.

Президент Франції по телефону також привітав Путіна відразу ж після його обрання.

"Президент Республіки звернувся до Росії і її народу від імені Франції з побажаннями успіху в справі політичної, демократичної, економічної і соціальної модернізації країни", - повідомила тоді прес-служба Єлисейського палацу.

Крім цього, президент Макрон прийняв пропозицію глави Кремля відвідати Петербурзький міжнародний економічний форум 24-26 травня 2018 року.

Тобто все це схоже на якусь гібридну дипломатію, коли однією рукою вводяться санкції і критикується політика Росії, а іншою - йде активне відновлення відносин між країнами.

Крім цього, Володимира Путіна з інавгурацією привітали президент Молдови Ігор Додон, Азербайджану Ільхам Алієв, глави невизнаних Абхазії та Південної Осетії Рауль Хаджимба і Анатолій Бібілов та інші регіональні лідери.

Думка експерта

Вадим Карасьов, політолог:

- Не варто переоцінювати значимість цих поздоровлень. Вони можуть призначатися народу, країні, тобто це більше протокольні речі. А те, що Трамп сказав, що сподівається налагодити відносини з Росією, так він весь час про це говорить.

Що це означає для України? Потрібно почекати чим закінчиться санкційний тиск на Росію. Якщо вона витримає, чого не можна виключити, то Трампу доведеться домовлятися з Путіним про правила гри сьогодні, під час "великого безладу". І тоді вже вони будуть створювати нові правила нинішньої геополітики.

Крім того, нинішня світова політика характеризується серйозною розбіжністю між публічною риторикою і дипломатією і непублічними і практичними діями. Меркель і Макрон критикують Путіна, але їдуть до нього.

Але навіть це не означає, що вони вже здали Україну. У них є свої національні інтереси, і вони будуть їх дотримуватися, а попутно вирішувати українську проблему. Але ми повинні зрозуміти, що за нас самих вони нічого робити не будуть.

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...