Історичний документ: Оприлюднено текст угоди з Константинополем, котру уклали президент України Порошенко та Вселенський патріарх Варфоломій

Адміністрація президента показала, як виглядає історичний документ, котрий зумовив подальше надання автокефалії Україні, про котру наші пращури мріяли ще з часів Ярослава Мудрого.

«Угода про співпрацю та взаємодію між Україною і Вселенським (Константинопольським) патріархатом», була підписана Петром Порошенко і патріархом Варфоломієм 3 листопада 2018 року, нагадують Патріоти України. Він опублікований на офіційному сайті глави держави.

У документі йдеться про те, що Константинополь зобов'язується сприяти в становленні Автокефальної Помісної української церкви, а Київ натомість має сприяти функціонуванню Місії «Ставропігія вселенського патріархату в Україні».

Також Україна зобов'язалася сприяти наданню Місії візової підтримки та набуття представництвом «будівель і приміщень, інших об'єктів власності, необхідних для функціонування Місії».

Вселенський патріархат, крім сприяння в становленні ПЦУ, пообіцяв сприяти активній співпраці з представниками всіх центрів українського православ'я і допомогти в налагодженні контактів між ПЦУ і церквами інших країн.

Відзначається, що сторони можуть припинити дію угоди в будь-який час за письмовим погодженням, про що говорити наразі недоречно обом сторонам. Надання автокефалії, як відомо, у канонічному праві зворотної дії немає . Якщо говорити про Місію Вселенської патріархії в Україні, то варто зазначити, що йдеться про відновлення історичної справедливості. До поглинання України московською церквою, Вселенський патріархат володів на наших теренах двома десятками ставропігій, серед котрих зокрема була і Києво-Печерська лавра.

Боєприпаси для артилерії теж будуть: Бельгія надасть Україні великий пакет військової допомоги

вівторок, 19 березень 2024, 11:44

Бельгія планує передати Україні пакет військової допомоги на суму 450 мільйонів доларів. До нього увійдуть близько трьох сотень бойових броньованих машин LMV й три мінні тральники. Про це пишуть видання Belga та Shephard Media, посилаючись на слова мін...

Мінус один: Нацгвардійці влучним ударом знищили російський комплекс спостереження "Муром" (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 10:55

Бійці Національної гвардії України знищили російський комплекс дальнього відеотепловізійного спостереження "Муром", передають Патріоти України. "Якісна робота з виявлення і ураження від аеророзвідників 11 бригади імені Михайла Грушевського. Знищено ще ...