Кадри Авакова: Генерал Нацгвардії координував дії щодо розгону Майдану, розслідування (відео)

За версією слідства, Володимир Гриняк координував дії силовиків під час кривавих зіткнень лютого 2014 року. Однак після Майдану його не звільнили, а підвищили

Володимир Гриняк

У Шевченківському райсуді Києві триває слухання справи генерала Нацгвардії Володимира Гриняка. Силовика звинувачують у співучасті в організації умисного вбивства учасників Євромайдану, перешкоджанні мітингам та ще низці злочинів. Щоправда, сам Гриняк вважає, що справа проти нього є сфальсифікованою, зазначають Патріоти України.

Журналісти групи "Слідство.Інфо". досліджували перепетії цієї гучної справи

Гриняк і 18 лютого 2014 року

Під час аналізу відеозаписів тих подій, які є вільному доступі та які журналісти отримали від власних джерел, у кількох роликах розслідувачі помітили схожу на Гриняка особу. Під час Революції гідності він обіймав посаду заступника начальника Департаменту громадської безпеки МВС. Власне цей підрозділ контролював дії "беркутівців" та інших силовиків на мітингах і акціях протесту.

Так, на одному з кадрів Гриняк стоїть поряд із заступником начальника київської міліції Петром Федчуком (після Євромайдану втік до Росії), який дає рацією вказівки підлеглим, і генералом Внутрішніх військ Миколою Миколенком. Ці події відбувалися фактично перед наступом силовиків на протестувальників.

Гриняк (ліворуч), Федчук (у центрі) та Миколенко (праворуч)

У коментарі журналістам "Слідства.Інфо" Гриняк підтвердив, що на фото – саме він, однак причетність до розгону протестувальників заперечив.

"Це я від Верховної Ради проходив. Я там жив і мав право ходити. Чи я закритим у клітці був, ви хочете сказати? Я стосунку до масових заходів ніякого не мав", – переконує чинний генерал Нацгвардії.

Ще на одному відеозаписі, відзнятому також 18 лютого, журналісти побачили Гриняка щонайменше у п’яти різних місцях в урядовому кварталі поряд із силовиками. А на одному з кадрів схожий на нього чоловік тримає у руці, імовірно, зброю. Крім того, видно, як він біжить Кріпосним провулком за вантажівкою, за кермом якої сидить майданівець. Гриняк, зі свого боку, відмовився коментувати цей епізод.

18 лютого 2018 року: схожий на Гриняка чоловік, імовірно, зі зброєю біжить за машиною з майданівцем

Взаємини Гриняка з МВС у лютому 2014 року

Гриняку оголосили підозру наприкінці 2016 року, однак суд відмовився взяти його під варту й відсторонити від посади. Чинний генерал Нацгвардії не погоджується з обвинуваченнями про нього. За словами Гриняка, під час трагічних подій лютого 2018 року його фактично відсторонили від виконання обов’язків.

"Міністр внутрішніх справ Захарченко за те, що я був і моя родина вся стояла на Майдані, відсторонив від будь-яких функціональних обов’язків. Узагалі не допускав мене навіть ні до яких нарад", – каже він.

Натомість журналісти сумніваються у правдивості його слів. Як приклад вони наводять доручення від 18 лютого, яким Гриняка призначили керівником зведеного загону МВС.

Доручення від 18 лютого 2014 року про призначення Гриняка керівником зведеного загону МВСТакож представники ЗМІ з’ясували, що від самого ранку до 16:00 18 лютого 2014 року станції телефонного зв’язку фіксували силовика в районі Інститутської та прилеглих вулиць.

Деякі телефонні з’єднання Володимира Гриняка за 18 лютого 2014 року

Відповідно до оприлюднених даних, телефон Гриняка тоді було з’єднано понад сотню разів, а чверть з них – спілкування з тодішнім заступником міністра внутрішніх справ Віктором Ратушняком, який після Майдану також утік з України. Решта — здебільшого з колегами по громадській безпеці МВС. Гриняк знову від коментарів відмовився, зазначивши, що із заступником міністра говорив "про любов".

"У певні моменти Гриняк був найвищим керівником, особою з найвищою посадою серед представників міліції, які здійснювали загальне керівництво, координацію "беркутівців" і представників Внутрішніх військ", — так прокоментувала роль Гриняка в подіях 18 лютого адвокатка Євгенія Закревська.

Справу Гриняка передали до суду у травні 2018 року, проте більш ніж за півроку судді так і не змогли почати розгляд по суті. До зали слухань періодично приходили групи чоловіків, що представляються учасниками Самооборони Майдану. Коли журналісти намагалися поставити питання Гриняку про події 18 лютого, вони всіляко перешкоджали спілкуванню.

Гриняк запевняє, що під час Революції Гідності допомагав Майдану, зокрема повідомляв секретну інформацію про плани силовиків і тодішнього керівництва МВС.

Ніякої конкретної інформації. Кому конкретно це повідомляв, хто і як може це підтвердити? Коли ми спробували верифікувати ці дані… я особисто брала в цьому участь, бо це було дуже важливо та я не хотіла, щоб через якісь непорозуміння зі слідством цю інформацію втратили. Але нічого такого Гриняк не надав, на жаль,
— дала відповідь на його слова Закревська.

Розслідування журналістів щодо причетності Володимира Гриняка до кривавих подій на Майдані: відео

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...