Хіти тижня. Автокефалія: Вселенський патріархат послав обнадійливий сигнал Україні

Член Священного Синоду Вселенського патріархату поставив Московію на місце.

Член Святого і Священного Синоду Вселенського патріархату митрополит Елпідофор в інтерв'ю російському виданню назвав парадоксальним і викривленим твердження про те, що церква в Москві є матір'ю Української церкви. А уточнив, що якраз навпаки – московська церква є дочкою української церкви, повідомляють Патріоти України.

Російський журналіст при цьому прокоментував, - «України не було під час хрещення Київської Русі», на що митрополит відповів, що це не важливо, оскільки географічно це та ж сама територія. «Можливо, називалася по-іншому, але ми говоримо про ті самі землі, принаймні про ті ж географічні території. Так, матір'ю для української церкви є Константинопольська церква, а матір’ю московської церкви – Українська», - зауважив Елпідофор.

Окрім того, митрополит акцентував, що надавати автокефалію може виключно Константинопольський Синод і Вселенський Патріарх. «Рішення про надання автокефалії належить виключно Вселенському Патріарху і Синоду Константинопольському, як це відбувалося з усіма патріархатами. Патріархати Росії, Румунії, Болгарії, Сербії, Грузії, всі ці церкви прийняли власну автокефалію і патріархальний статус від ВП, не було підписів інших церков, не було ніякого спільного прийняття рішень», - розповів він.

Нагадаємо, що 19 квітня 2018 року депутати Українського Парламенту підтримали своїм голосуванням звернення до патріарха Константинополя Варфоломія про надання українській церкві статусу автокефалії. На початку травня в УПЦ КП заявляли, що Московський патріархат активно перешкоджає створенню автокефальної української церкви. В останні тижні київський патріарх Філарет вже робив заяви з приводу автокефалії. 22 квітня президент Порошенко говорив про те, що процедури по об'єднанню української церкви вже розпочаті.

Опублікував: Тетяна Ісічук

Небезпека необережних рухів у тумані

середа, 24 квітень 2024, 21:20

"Наратив про націю ухилянтів": Нардепка від "ЄС" розкритикувала заборону на консульські послуги для чоловіків

середа, 24 квітень 2024, 20:32

Рішення МЗС щодо припинення надання консульських послуг українцям є "зухвалим та безпідставним". Про це заявила нардепка від "Євросолідарності" Ірина Фріз, передають Патріоти України. На її думку, це рішення "продовжує насаджувати наратив про українців...