Хіти тижня. "Без Москви": Польські ЗМІ відреагували на отримання православною церквою України Томосу про автокефалію

Наголошуючи на важливості цих подій для історії, вони констатують: українці тепер мають власну, далеку від Москви церкву.

На надання Варфоломієм Томосу Православній церкві України відреагували низка польських видань, передають Патріоти України.

Так, видання РАР звертає увагу на те, що РПЦ протидіє автокефалії для Української церкви, вважаючи Україну своєю канонічною територією. Видання зазначає, церемонія передачі Україні Томосу стала останнім етапом надання Українській церкві незалежності.

Польське агентство наголошує, що Томос митрополит Епіфаній отримав у день Святої Вечері – 6 січня, а на урочистостях було присутнє керівництво держави на чолі із Президентом України Петром Порошенком.

До того ж видання наголошує, що до Української церкви почали приєднуватися громади, які належали УПЦ (МП). Нині їхня кількість переважила за 40 парафій.

У Newsweek Polska наголошують – українці тепер мають власну церкву на злість Росії. "Створення незалежної церкви і часткова відсторонення від впливу Російської церкви є історичним моментом для українців. Мова йде не тільки про символи, а й про вплив, який московський патріарх Кирил – лояльний до Володимира Путіна – мав на душі мільйонів українських громадян протягом багатьох років", – зазначає видання. Зрештою, зазначають автори, "слово з амвону було навіть сильніше, ніж кремлівські ЗМІ".

Видання Gazeta Wyborcza пише, що Вселенський патріарх Варфоломій зробив українську православну церкву повністю незалежною від Москви. У "Виборчій" наголошують, що проти надання автокефалії українській церкві дуже рішуче виступала Російська православна церква, яка до сьогодні відігравала домінуючу роль у релігійному житті України.

Автори матеріалу також зазначають, що після формального визнання незалежності слід очікувати на перехід «московського» майна в «українські» руки. Це, як пише видання, російський лідер Володимир Путін уже назвав "грабунком". Однак "Виборча" наголошує, що згідно з українським законодавством церкви в Україні належать релігійним громадам. Тому лише вони вирішують, якому патріарху підпорядковуватися. Натомість монастирі є власністю держави, яку церква лише орендує.

Польське видання також підкреслює, що автокефалія України "сколихнула" світове православ'я. Зокрема у Москві вирішили, що тепер саме РПЦ є світовим центром православ’я, навколо якого повинні зосередитися всі інші церкви, відмовляючись підкорятися Вселенському патріархові. У цьому контексті польська газета зауважує, що на боці Москви стала і Польська автокефальна православна церква.

"Людям байдуже, хто конкретно керує": На Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера

четвер, 28 березень 2024, 20:00

Народний Хурал Бурятії скасував прямі вибори мера Улан-Уде. Натомість його обиратиме конкурсна комісія, що складатиметься з депутатів міської ради та призначатиметься губернатором регіону. Про це повідомляє "Сибірський Експрес" та міське ЗМІ "МК в Буря...

"Епідемію абортів має бути припинено": Кирило обіцяє розплодити росіян до 600 млн осіб

четвер, 28 березень 2024, 19:15

За сто років сталого демографічного зростання Росія має довести чисельність населення до 600 млн осіб. Для реалізації такої мети потрібно заборонити аборти, вести пропаганду багатодітної родини та повернути «традиційні для російського народу цнотливіст...