Хіти тижня. Бойові кораблі НАТО піднімуть українські прапори? Павло Клімкін привідкрив обставини "сюрпризу" окупантам у Керченській протоці

Україна не збирається відмовлятись від свого права проходу військових кораблів через протоку, і готує третій похід під пильним моніторингом та за активної участі НАТО. Дію конвенцією Монтре креативно опрацьовують, по-новому

В Москві вже дещо знають, про що свідчить вчорашня істерика голови МЗС Лаврова, зазначають Патріоти України. Сьогодні Павло Клімкін розкрив в інтерв'ю "Цензор. НЕТ" деякі деталі про підготовку нового походу кораблів МЗСУ через окуповану РФ Керченську протоку.

"В Берліні відбулися наші консультації з німцями та французами щодо можливого формату моніторингової місії. Ми хочемо, щоб вона була постійна та ефективна... Зараз ми опрацьовуємо можливості моніторингу і з моря, і з повітря, і, вочевидь, з космосу. Ефективний моніторинг буде працювати, тільки коли скомбінувати ці методи", – розповів він.

Клімкін зазначив також, що Україна широко опрацьовує питання постійної та тривалої присутності військово-морських сил НАТО у Чорному морі.

"Тут є, звичайно, свої нюанси, пов'язані з конвенцією Монтре, але ми маємо ідеї, як це здійснити у рамках міжнародного права. Є ідеї щодо купівлі або лізингу військових кораблів, спільної роботи екіпажів. Так що всі опції ми обговорюємо. Я сподіваюся, що нам вдасться здивувати Росію", – запевнив він.

Міністр додав, що МЗС ретельно та непублічно проінструктує українських моряків на той випадок, якщо окупантам вдасться взяти їх у полон.

"Якщо це зараз прозвучить, то потім деякі речі вже будуть очікуваними, і РФ зможе підготуватися, чого мені, звичайно, не хотілося б. Але в будь-якому випадку це наша позиція – діяти відповідально на основі чіткої довіри та координації з нашими друзями", – підкреслив він.

Він поки не знає, які конкретно цивільні особи будуть присутні на борту кораблів-учасників походу, проте запевнив, що наполягає на максимально повному інформаційному висвітленні походу.

"Такі речі повинні робитися у повній координації з нашими друзями. Друге: вони повинні робитися з максимальним розголосом, щоб уникнути багатьох трюків з боку Росії. Третє: вони повинні робитися під відповідним міжнародним моніторингом. А от коли та – головне – як, я не скажу, оскільки тоді до багатьох речей Росія зможе підготуватися", – підсумував він.

Путіну "це не повинно зійти з рук": Шольц заявив, що війна в Україні може затягнутися

субота, 20 квітень 2024, 17:28

Близькі країни до Росії мають сумніви, що війна в Україні має якийсь сенс для Кремля, однак війна може затягнутися. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, пише DW, передають Патріоти України. "У світі немає практично жодного глави уряду, який вір...

Почалися проблеми: Виробництво зброї в Україні сповільнюється з двох причин, - ЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 17:22

Українські підприємства з виробництва зброї, які з'явилися після початку повномасштабного вторгнення РФ, шукають фінансування і побоюються стати ціллю ракетних атак окупантів, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. За словами журналістів,...