Хіти тижня. Через Кримський міст, або Навіщо Москві теракт у Керчі, - Березовець

Вибухи у Керчі підтверджують: рано чи пізно Кремль мав перейти до своєї звичної тактики.

Тарас Березовець

Про це у своєму блозі пише політконсультант, президент Фонду національних стратегій Тарас Березовець, передають Патріоти України.

"Оскільки Росії немає що запропонувати українським громадянам на тимчасово окупованих територіях, найбільш перевірений варіант – терор, який з одного боку має залякати населення, підкорити їхню волю і прагнення спротиву. А також «підтвердити» те, що людям уже три роки розповідають: Україна – це терористична держава, яка проводить диверсійні акти на території Донбасу. Логіка така: убили Гіву, застрелили Моторолу, підірвали Захарченка, тепер починають вбивати мирних громадян у Криму.

Ще одна причина – падіння рейтингу Путіна. Показники докотились до докримських часів. Через це зараз конче необхідно перевести увагу на інші теми. Події в Керчі дуже сильно нагадують римейк 19-річної давнини. В 1999-му, так само восени, пролунали вибухи у трьох російських містах – Буйнакську, Волгодонську та Москві. Тоді загинуло 307 мирних російських громадян. Але в підсумку це дозволило Володимиру Путіну безальтернативно бути обраним президентом Росії на виборах у березні 2000 року.

Слід звернути увагу, що версію теракту озвучили відразу. Russia Today написали, що декілька людей були застрелені – їх добивали з вогнепальної зброї. Істерія з пошуками винних вже почалась. На російських телеканалах кажуть, що найбільш ймовірно, що це робота українських диверсантів. І ось у цього «студента коледжу», якого підозрюють, починають простежувати зв’язки з якимись міфічними українськими націоналістичними організаціями.

І найголовніше – коледж розташований буквально за кількасот метрів від стратегічного об’єкту – Кримського мосту. А значить, що ця територія дуже щільно охороняється російськими службами безпеки, в тому числі ФСБ. Вони можуть прив’язати цю перестрілку до Кримського мосту. До речі, про ймовірні теракти на самому мосту почали говорили ще до того, як його побудували. А у російської влади зараз серйозні проблеми – на днях упав прольот залізничної частини мосту. А тому слід пояснити, чому так відбувається – і версія про українських диверсантів виглядає логічною.

Та якщо це стратегічна територія, то там мав би бути дуже щільний контроль з боку ФСБ, прикордонної служби тощо. І в такій зоні раптово відбувається вибух? Виглядає дуже підозріло.

Якими будуть наслідки? Одне з ключових завдань – звинуватити Україну, щоб створити казус беллі. Це може вилитись у будь що – приміром, шантаж щодо води для Криму, яка там конче потрібна. Тобто треба показати Україну країною-агресором. Росіяни можуть уже підготувати і докази, через які пояснюватимуть нашу причетність до цього теракту.

Зараз уряд України має оголосити національний траур, жалобу за фактом загибелі українських громадян у Криму. Вони наші – неважливо, прийняли вони російське громадянство чи ні. Окрім того, має почати своє розслідування українська СБУ та вимагати допустити на ці території наших слідчих. Ясна річ, що Росія не пустить, та формально ми однаково повинні цього домагатись. Тому що це наша територія, але тимчасово окупована.

Ну а кримчанам пропаганда розкаже все так, як потрібно. Чи будуть вірити? На жаль, радше за все будуть. У них обмаль альтернативної інформації: більшість повірять у фальшивку."

Верещук прокоментувала чутки про своє нове "призначення"

субота, 20 квітень 2024, 18:41

Віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук відреагувала на інформацію у ЗМІ про "призначення" головою Тернопільської обласної військової адміністрації. Про це вона повідомила у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Сьогодні деякі ЗМІ написали,...

"Після того, як ми пройдемо Конгрес": Зеленський заявив, що Україна наближається до підписання "важливого договору" зі США

субота, 20 квітень 2024, 18:29

У травні або червні Україна може підписати договір про гарантії безпеки зі Сполученими Штатами. Про це президент України Володимир Зеленський заявив бразильським журналістам в інтерв’ю, відео якого пресслужба глави держави опублікувала 20 квітня, перед...