Хіти тижня. Філарет між Порошенком та Тимошенко: Політологи розповіли, що означає поява патріарха на висуванні ЮВТ кандидатом у президенти

Патріарх - досвідчений політик, який вирішив показати всім іншим політикам «своє місце».

Патріарх Філарет. Фото: inforesist.org.

Поява патріарха УПЦ на з'їзді партії «Батьківщина» - це підтвердження давніх і особистих політичних зв'язків, які існували між Філаретом і Юлією Тимошенко. Таку думку висловив український політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко в коментарі, передають Патріоти України.

«Весь час я знаю, що таким умовно зв'язковим чи, вірніше таким контактером, щирим і таким скажімо так, дуже надійним був Олег Медведєв, коли він працював з Юлією Тимошенко. Але особисті контакти є. Показували кадри, коли Юля відвідувала службу разом з Філаретом. Тобто там контакти дуже давні», - заявив політолог.
За його словами, Філарет своєю участю на форумі продемонстрував повагу і шану Тимошенко, а вона в свою чергу підкреслила його роль у створенні єдиної УПЦ, чим також проявила повагу. «Так що це, я думаю, це взаємна ініціатива. Хто там саме організовував, не беруся судити. Це треба у людей з «Батьківщини» питати. Але я думаю, що обидві сторони це зробили щиро і з великим задоволенням», - зазначив Фесенко.
Також політолог додав, що Філарет був не тільки гостем з'їзду «Батьківщини», а й його спікером, оскільки саме він відкрив форум, благословив його і сказав теплі слова про Тимошенко. «Він подякував президенту, сказав, що президенту Порошенку вдалося зіграти свою роль в отриманні Томосу. В рівній мірі це намагалися зробити і інші президенти, але ось вдалося Порошенко. Він теплі слова про Юлію Володимирівну сказав. Він її згадав, я був свідком виступу. Тому в цьому плані він свою місію теж виконав», - підсумував Фесенко.
Український політолог, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко розповів, що виступ Філарета на форумі Тимошенко свідчить про те, що УПЦ сама вибирає, хто з кандидатів в президенти перспективніший для формування автокефальної церкви.
«Значить, все дуже просто, ієрархам, які навколо Філарета, та й священикам, не сподобалася спекуляція та активне використання Томосу і проекту автокефальної церкви, яку зробив президент Порошенко. Він же не спитав їх дозволу, вони ж звикли, що з ними рахуються. І їм це дуже не сподобалося. Ось вони і завдали удару у відповідь», - пояснив Небоженко.
На його думку, «люди, які формують автокефальний православний рух в Україні», зокрема Філарет, думали, що отримання Томосу буде їх проектом, а «вийшло, що це проект Банкової». «Вони не проти цього, але їм не подобається, що їх використовують. І тепер Філарет використовував Порошенка, а не Порошенко Філарета. Ви можете тепер побачити, чи прийде Філарет на такий же самий великий з'їзд Порошенка?», - зазначив політолог.
Крім того, він розповів, що патріарх - досвідчений політик, який вирішив показати всім іншим політикам «своє місце». «Тобто його прихід, це якийсь протест зайвої політизації самого проекту з томосом, автокефальної та т.ін. Але це нічого не дасть, тому що Порошенко не той хлопець, який розуміє натяки», - сказав Небоженко.
На питання, як Порошенко відреагував на появу Філарета в оточенні Тимошенко, політолог припустив, що він в сказі. «Більш того ви ж бачили, що Філарет говорив досить чемно. Він же не сказав, що «я за кандидата в президенти Тимошенко». Ні, він говорив про Бога, він говорив про церкву. Він подякував двом президентам. Двом, а не одному, між іншим. І подякував, між іншим, на з'їзді у Тимошенко. Так що це повністю нейтралізує так сказати якусь приховану рекламу Порошенка. Швидше це натяк для Порошенка: «Дай нам хоча б трохи зайнятися церквою». Він же не дає нікому. От і все. Я вважаю, що тут велика політика. Вони намагаються якось відсунути політиків від виборів. Вони праві. Тому що це ж дуже небезпечно для нової автокефальної церкви, якщо вона з першої хвилини перетвориться в прислугу будь-якої адміністрації президента. Ось з чим пов'язана поява Філарета», - пояснив Небоженко.
Однак він додав, що подібний крок є ризикованим, оскільки це дуже не сподобається Порошенку, навіть з огляду на те, що Філарет «убезпечив себе, сказавши його прізвище». "Це дуже погано. Справа навіть не в нас, а в тих півтори тисячі провідних священиків, філаретівцях, які відразу зрозуміли, про що говорить батько їх церкви. Це їм сигнал. Священики показали свою силу, що «не використовуйте нас таким механічним чином, як робить Порошенко». І Порошенко повинен це зрозуміти. Я думаю, якщо він не дурна людина, то він повинен такі речі розуміти. Я думаю, це буде дуже великою несподіванкою для нього, що Філарет безпосередньо брав участь в святі висунення Тимошенко. Всі інші пояснення це вже будуть коментарі і хвиля порохоботів, які скажуть, не звертайте уваги на Філарета взагалі. Але це не так насправді вже", - додав Небоженко.
Джерело: InfoResist

"Скажу вам, локально, що бачу": Військовий прокоментував заяви про контрнаступ ЗСУ у 2025 році

субота, 20 квітень 2024, 11:30

Військовослужбовець Євген Ієвлєв, який зараз перебуває на Горлівському напрямку, закликає до стриманості у заявах про можливий контрнаступ Збройних сил України 2025 року. Про це він сказав в ефірі "Еспресо", передають Патріоти України. "Я вважаю, що...

"Окупанти не знають спокою ні вдень, ні вночі": Сирський показав, як ЗСУ нищать живу силу й техніку росіян (відео)

субота, 20 квітень 2024, 11:23

Сили оборони України й далі активно знищують живу силу і військову техніку країни-агресора РФ. Про це в Telegram 20 квітня заявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти України. "Окупанти не знають спокою ні вдень, ні вночі. Про ...