Хіти тижня. ''Є два шляхи'': Вакарчук розповів, що треба зробити Україні для відродження

Українці живуть у суспільстві, де панує знівечена мораль, що впливає на політичну культуру країни, а через неї і на економічні проблеми держави. Це пов'язано, зокрема, з історичними причинами: відсутністю власної тривалої державності, майже трьохсотрічнім перебуванням під гнітом королівського абсолютизму і сімдесятьма роками радянської "спадщини", пише у своєму блозі лідер української рок-гурту "Океан Ельзи" і громадський діяч Святослав Вакарчук, повідомляють Патріоти України.

"Наведу вам деякі ознаки цієї "псевдоморалі". Ввічливих у нас часто вважають слабкими. Чесних - дурними. Відкритих - недалекоглядними. Освічених - зарозумілими. Хитрих - мудрими. Багатих, навіть тих, хто чесно заробив свої гроші - підозрілими. Висока посада вважається чеснотою. Доброта - прихованою корисливістю (пам'ятаєте приказку, що безкоштовно - це занадто дорого?)", - продовжив Вакарчук.Поділитися

За його словами, на цій "недоморалі" тримається вся нинішня політична культура. "Вона безжально перемелює рідкісних щирих Дон Кіхотів в політиці. Ця недолуга політична культура, в свою чергу, є причиною нашої економічної відсталості, тотальної корупції, кричущої несправедливості і, багато в чому, геополітичної слабкості", - пояснив музикант

"Нам потрібно повернути в українське суспільство справжню мораль. Старі правила повинні зникнути назавжди. На їх місце повинні прийти цінності, за якими живе цивілізований успішний світ. Це надважливе завдання лежить як на суспільстві, так і на владі", - вважає музикант.

Вакарчук пояснив, що бачить два шляхи виконання цього завдання. Шлях "від низу до верху", коли суспільство свідомо удосконалюється: через освіту, просвітництво, проповідництво.

Другий варіант - "зверху вниз", коли обрана влада своїми діями, своєю поведінкою показує приклад суспільству. "Стає носієм нової політичної культури. Виступає каталізатором справжніх змін. Оформлює новий суспільний договір. Окреслює червоні лінії. Встановлює заохочення за відповідність нормам і покарання за їх порушення. При цьому, впроваджуючи в суспільстві нові правила, обрана влада, починає, в першу чергу з себе", - пояснив Вакарчук.

За його словами, для першого шляху країні потрібно якомога більшу кількість тих, хто готовий виховувати і вчити "нових українців". Для другого шляху потрібно якомога більшу кількість тих, хто готовий не словом, а ділом боротися зі старою політичною системою і власними руками будувати нову.

"Для першого шляху нам потрібні Вчителі та Місіонери. Для другого шляху нам потрібні Воїни і Будівельники. Перші повинні нести Слово і міняти людей. Другі повинні боротися за владу і змінювати держава. У кожного з них своя місія. Але тільки рухаючись разом вони зможуть викликати Справжні Зміни", - уклав музикант.

Третя штурмова бригада ЗСУ заявила про прорив обороги противника під Авдіївкою не зважаючи на шалений опір окупантів

четвер, 28 березень 2024, 23:15

Третя окрема штурмова бригада зявила про прорив в Орлівку й інтенсивний бій у залишках селища. "Штурмова група прорвалася на вулиці селища та розпочала інтенсивний бій впритул до будинку, у якому засів противник. Ворог відстрілювався гранатами, випуска...

"Майже повністю складається з іноземних елементів": Експерт "розібрав" російську ракету "Циркон"

четвер, 28 березень 2024, 22:46

Україні потрібна система THAAD, котра здатназбивати балістичні ракети на висоті понад 100 км над землею. Про це заявив авіаексперт Анатолій Храпчинський, пише Espreso, передають Патріоти України. «Маємо більш великий фрагмент російської ракети „Циркон“...