Хіти тижня. Історичний момент! ​Вселенський патріархат прийняв рішення по томосу для України (документ, відео)

Синод Вселенського патріархату розробив статут для української автокефалії. Цей історичний документ на автокефалію буде вручений Вселенським патріархом предстоятелю УППЦ, обраному об'єднавчим собором у Києві

Вселенський патріархат завершує процедуру надання томосу Українській церкві, повідомляють Патріоти України. Зокрема архієрейський синод Вселенського патріархату розробив проект статуту для автокефалії української православної церкви.

«У контексті попередньо ухваленого рішення Вселенського патріархату надати автокефалію українській церкві і в очікуванні видачі патріаршого і синодального томосу святий і священний синод розробив конституційний cтатут української церкви», – йдеться в заяві синоду.

Повний документ:

1) Поновити вже прийняте рішення, щоб Вселенський Патріархат приступив до надання Автокефалиї Церкві України.

2) Відновити на сьогоднішній день Ставропігію Вселенського Патріарха в Києві, одну з її багатьох Ставропігій в Україні, яка завжди існувала.

3) Прийняти та розглянути клопотання про апеляцію Філарета Денисенка, Макарія Малетика та їх послідовників, які опинилися у схизмі не з догматичних причин, відповідно до канонічних прерогатив Константинопольського патріарха, які отримали таке звернення ієрархів та інших священнослужителів з усіх Автокефальних Церков. Таким чином, згадані вище канонічно відновлювалися до свого ієрархічного чи священичого чину, і їхні вірні були відновлені для спілкування з Церквою.

4) Скасувати юридичне зобов'язання Синодального листа 1686 року, виданого за обставин того часу, яке надав право через оікономію Патріарху Московському, щоб обрядити Київського митрополита, обраного Духовним благочинним собором його єпархії, яка буде шанувати Вселенського Патріарха як Першого Ієрарха на будь-якому святі, проголосивши та підтверджуючи свою канонічну залежність Константинопольської Матері-Церкви.

5) звернутися до всіх залучених сторін із закликом запобігти присвоєння Церков, монастирів та іншого майна, а також будь-яких інших насильницьких дій та помсти, щоб мир і любов Христа могли перемогти.

За образним порівнянням координатора АП по зв'язкам з церковними громадами Ростислава Павленка, після сьогоднішнього рішення Вселенського патріархату до автокефалії залишилось менше ніж крок. Томос є. Тепер справа за об'єднавчим собором. Як тільки надійшла радісна новина зі Стамбула-Константинополя, Президент Порошенко привітав країну і пояснив, що все це означає для України.

Джерело: prm.ua

"Путін буде вимушений відкривати другий фронт у Калінінграді, в Курській області, у Придністров’ї": У РДК анонсували нові рейди

субота, 20 квітень 2024, 7:56

Бійці Російського добровольчого корпусу (РДК) з позивними "Лакі", "Могила" та "Кардинал" пояснили, для чого здійснюють рейди на Білгородщину та анонсували "сюрприз" для країни-агресорки. Про це йдеться у відео на YouTube-каналі "Український Свідок", пе...

Росія змінила тактику: Експерт назвав ключові умови, за яких Україна зірве плани наступу ворога

субота, 20 квітень 2024, 7:50

Українці нададуть російським загарбникам "запрошення до пекла", якщо найближчим часом наша країна отримає від партнерів необхідну підтримку. Це американський пакет військової допомоги, чеська ініціатива із закупівлі та постачання боєприпасів, робота пр...