Хіти тижня. Італія стає на бік Росії, проти Європи та України - Портников

​Формування уряду, в якому несистемні ліві сили будуть ділити відповідальність з правими популістами - виклик для Євросоюзу, наголосив журналіст.

Джузеппе Конті. Фото:Еспресо.TV

Після того, як президент Італії Серджо Маттарелла знову доручив кандидату популістів Джузеппе Конті сформувати новий уряд країни, не тільки ця держава, а й весь Європейський Союз входять в період нового політичного експерименту з непередбачуваними наслідками. Про це пише Віталій Портников на сайтів Еспресо.TV, передають Патріоти України.

Сам факт формування уряду, в якому несистемні ліві сили будуть ділити відповідальність з правими популістами епохи Сільвіо Берлусконі - виклик для Євросоюзу. Але найголовніша проблема виникне, якщо популісти всерйоз будуть стурбовані виконанням своїх передвиборчих обіцянок

Насправді для Італії - як би не цинічно це не прозвучало - було б краще, якби новий уряд обдурив своїх виборців. Тому що - як це завжди буває з політичною клоунадою - обіцянки "Руху п'яти зірок" і "Ліги" звучать заманливо, але ані грошей, ані інструментів для їхнього виконання у нового уряду немає. І не буде.

Один з можливих сценаріїв розвитку ситуації - "приборкання норовливих", як в популярному фільмі за участю Адріано Челентано. У Європи вже є такий досвід. У Греції при владі теж коаліція лівих і правих популістів, яка багато чого обіцяла своїм довірливим прихильникам. Але відмінність є. Грецькі популісти прийшли до влади на тлі справжнісінької економічної катастрофи. І їм потрібні були гроші для порятунку країни і власного порятунку.

Італійські популісти приходять до влади на тлі економічного підйому. Однак навіть одна їхня системна помилка може призвести до того, що підйом зміниться спадом і крахом. А грошей для порятунку Італії у ЄС просто немає. Італія - не Греція, її економіка - одна з найбільших в Європі.

Ще один непоганий вихід - сварка популістів між собою, коли одна партія пройдисвітів буде звинувачувати іншу в невдачах. Це зазвичай буває між тими, хто приходить до влади на власній брехні і чужий дурості. І тоді в Італії все ж таки пройдуть дострокові вибори, які дадуть шанс системним політикам і можливості виправлення помилок. Але перед цим безвідповідальні популісти все ж встигнуть наламати дров.

Звичайно, ці "дрова" ми побачимо не тільки у внутрішній політиці, а й у зовнішній. В обох партіях не приховують своїх симпатій до Кремля. "Ліга" - так взагалі партнер одіозної "Єдиної Росії", цього політичного серпентарію Путіна. Її лідер Маттео Сальвіні перед парламентськими виборами заявив, що для Італії було б краще, якби її лідером був би ... Путін. За скасування санкцій проти Росії виступали і в "Русі п'яти зірок".

Так що небезпеки я б не став применшувати. В Італії сьогодні до влади приходять справжнісінькі вороги єдиної Європи. І аж ніяк не друзі України.

"Процес має йти": Кремль погрожує вбивати українців, навіть якщо настане перемир'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:53

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров заявив, що Росія не збирається переривати бойові дії в Україні в разі початку переговорів щодо війни, яку розв'язала. Про це Лавров заявив в інтерв'ю росЗМІ, коментуючи домовленості, які нібито о...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...